IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината средства в капиталовата програма на София са от ЕС

Догодина ще бъде готов заводът за отпадъци, а метрото ще стигне до летището и Бизнес парка, каза столичният кмет

10:55 | 11.12.14 г.
Половината средства в капиталовата програма на София са от ЕС

За 2015 г. се предлага бюджетът на София да е 1,4 млрд. лв. със 700 млн. лв. капиталова програма. Над 50% от средствата са европейско финансиране. Това казва в интервю за вестник „24 часа“ кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

„Догодина ще бъде готов заводът за отпадъци. Ще пуснем метрото до летището и Бизнес парка. С него столицата ще има подземна връзка от аерогарата до Централна жп гара и автогарата. Още 90 000 души ще пътуват с най-бързия и удобен градски транспорт“, припомня градоначалникът. 

Тя коментира, че покрай метрото се ремонтират булеварди, тротоари и осветление  в столичните квартали "Младост" и "Дружба.

„Ще разширим бул. "Ал. Малинов" до бул. "Цариградско шосе". Продължава строителството на метрото до ул. "Сребърна". Вярвам, че догодина ще започнем и третата метролиния, която ще се финансира с европейски средства. Планираме завършване на 5 детски градини и започване на още 8. Тази година построихме 19. Продължава мащабният ремонт на парка на НДК, ще се работи в Западния и Северния парк“,  допълва Фандъкова.

Инвестициите били възможни заради финансовата дисциплина, увеличената събираемост на данъците и привлечените евросредства. 

Кметът посочи обаче, че има проекти, които по различни причини се бавят като парк "Възраждане". Процедурите били на финала и тя очаква догодина изпълнението да започне.

Запитана кои булеварди ще се ремонтират догодина тя определя като приоритетни обекти вторият етап на бул. "Цариградско шосе",  "Дондуков",  "Монтевидео", "Каблешков", "Витоша" и "Сливница".

„Ще работим усилено и по уличното осветление. Направихме ново по "Цариградско шосе" и в центъра, но това е недостатъчно. Трябват огромни инвестиции и ще предложим цялостно решение“, обещава тя.
Йорданка Фандъкова припомня, че последно с цел отпушване на трафика са изградени 5 кръстовища на 2 нива.

„Тази година пуснахме естакадите на Семинарията и Лъвов мост. Надявам се догодина да започнем и естакадата на булевардите "България" и "Гешов", ако приключи обжалването. Усилията за облекчаване на движението дават резултат, но колите се увеличават всекидневно. Ще продължи изграждането на велоалеи и ще стартира проект за градски велосипеди под наем“, декларира кметът.

На въпрос дали ще се кандидатира за кмет догодина тя не отговаря категорично, като казва само: „Още е рано да говоря за решение“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още