IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските социалисти искат и 30-годишните да са в Младежката гаранция

ЕС ще отдели 8 млрд. евро до 2020 година за стимулиране на заетостта за младите хора

13:47 | 05.02.15 г.
Европейските социалисти искат и 30-годишните да са в Младежката гаранция

Партията на европейските социалисти (ПЕС) ще поиска и 30-годишните да могат да получават подкрепа от Младежката гаранция – планът на ЕС за борба с младежката безработица.

В момента обхватът на програмата е по отношение на младежите до 25 години, припомнят от пресслужбата на председателя на ПЕС – Сергей Станишев. По план на тях ще бъдат предоставяни възможности за започване на работа до 4 месеца след края на образованието им.

През новия програмен период (2014 – 2020 година) за мерки в борбата с младежката безработица ЕС смята да похарчи 8 млрд. евро. Целта е икономическата криза, обхванала Европа в последните години, да не доведе до „изгубено поколение“ младежи, които така и да не успеят да се включат пълноценно в икономическия живот.

Последните данни на Евростат сочат, че през декември 2014 година 4,96 млн. са младежите без работа в ЕС. Проблемът е много сериозен в страни като Испания и Гърция, където половината от хората на възраст между 15 и 25 години са без работа.

Вчера в изпълнение на плановете за ускоряване на мерките за насърчаване на заетостта за младите хора от ЕК предложиха отпускането на 1 млрд. евро по инициативата „Младежка заетост“ още през 2015 година. Предстои това предложение да бъде одобрено от Европейския парламент и от Съвета, за да влезе в сила. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още