IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските общини са усвоили 5 млрд. евро от ЕС

Всяка община е реализирала средно по 15 проекта през миналия програмен период, сочат данните на сдружението на общините

17:14 | 17.05.15 г. 3
Българските общини са усвоили 5 млрд. евро от ЕС

В предишния програмен период 2007 - 2013 г. българските общини са реализирали 4 000 проекта, по които са усвоили 5 млрд. евро от Европейския съюз (ЕС), съобщи председателят на управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и кмет на Пазарджик Тодор Попов в Пловдив при откриването на Годишната среща на местните власти в Югоизточна Европа, предаде БТА.

В сумата на усвоените средства влизат парите по различните оперативни програми, както и по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

По думите на Попов 45 на сто от средствата, които страната ни е получила по линия на европейските програми и фондове, се падат на местните администрации. Всяка община у нас средно е реализирала по 15 проекта.

"Само по седемте оперативни програми общините са разработили 2 700 проекта", съобщи при откриването на форума министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Според нея една от идеите на срещите на местните власти е да се отчетат грешките, допуснати в предишния програмен период, с цел те да не се допускат отново в програмния период 2014 – 2020 година.

Финансирането по линия на ЕС, на което страната ни ще разчита в новия програмен период, е 32 млрд. лева.

В Годишната среща на местните власти в Югоизточна Европа, която продължава и утре, участват над 500 делегати от България и още 15 държави. Основните акценти на форума са общинска борса, на която се представят успешни проекти на над 150 общини, както и общо събрание на Мрежата на асоциациите на местните власти в Югоизточна Европа NALAS.

В двудневната програма са включени още церемония за приемане на нови членове, връчване на отличията Европейски етикет за добро управление и конференцията "Правомощия и готовността на местните власти от Югоизточна Европа за превенция на риска и управление на кризи". Организатори на събитието са НСОРБ, NALAS и община Пловдив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
писано е за това 100 пъти, ама ти не можеш да четеш щото си атакист
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Longin
преди 8 години
като не го знаеш - оди си дома!в днешно време интернета а и образованието са супер достъпни, и никой няма оправдание да е неграмотен - вкл. и финансово ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
lilivan
преди 8 години
А защо не напишете колко е длъжна да плаща и колко плаща България на година, за да е член в ЕС? Каква е таксата?Това не е всеизвестно, криете го. Обикновените хора не го знаят.- и с какво е обвързано- с брутният вътрешен продукт ли, примерно.. - И да го казвате с точни цифри, ясно и разбираемо в пресата.- Длъжни сте. За да е разбираемо за болгарсия народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още