IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ни преведе аванс от 60 млн. лева за старт на новата ОПОС

През миналия програмен период по програмата са създадени 7 хил. работни места

17:15 | 14.07.15 г.
ЕК ни преведе аванс от 60 млн. лева за старт на новата ОПОС

Европейската комисия (ЕК) е превела на България аванс от 60 млн. лева, с които да започне изпълнението на новата ОП „Околна среда“, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на форум за оператилната програма, организиран от Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България (КРИБ) и вестниците "Труд" и "24 часа".

Средствата ще бъдат ползвани основно за проекти, които вече бяха договорени - на общините Добрич, Пловдив, Асеновград, Плевен и Долна Митрополия, както и пилотният проект на община Смолян. Тяхната обща стойност е 300 млн. лева, посочи преди месеци екоминистърът по време на 4-тата Годишна конференция за ВиК сектора.

Ще започне работа и по още пет проекта на стойност до 100 млн. лева, които са с достатъчна техническа готовност за стартиране от 2016 година. Тези проекти ще бъдат уточнени допълнително, обясни още Ивелина Василева през май.

Днес Василева потвърди, че инвестициите в околна среда са стратегически важни не само за природата, но и за подобряване на живота на хората, за общините и бизнеса. „Това не са толкова видими инвестиции, но са от огромно значение“, каза министърът, цитирана от пресцентъра на Министерството.

През миналия програмен период 2007-2013 г. на оперативната програма са създадени 7 хил. работни места, изградени са 35 пречиствателни станции, 7 регионални системи за отпадъци, над 2 хил. км инфраструктура за ВиК мрежи., отчете Василева.

От размразяването на средствата през ноември 2014 г. досега към бенефициентите са разплатени над 1 млрд. лева, а темпото на плащания е възстановено, каза още Василева.

Тя представи и приоритетните оси по новата програма „Околна среда“.Основно през новия период ще бъдат финансирани проекти от ВиК сектора – за тях са предвидени 2,339 млрд. лева, което е 70% от средствата от програмата.

За сектор „Отпадъци“ средствата са 562 млн. лева. За биоразнообразието ресурсът е 198 млн. лева. Превенцията и управлението на риска от наводнения и свлачища ще се финансират със 153 млн. лева, а в подобряване на качеството на атмосферния въздух ще бъдат вложени 115 млн. лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още