IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагането на мляко в училище ще бъде съфинансирано от Фонд „Земеделие“

Налице е изразен интерес от бизнеса към схемата, според доклад на земеделския министър

09:35 | 11.08.15 г.
Предлагането на мляко в училище ще бъде съфинансирано от Фонд „Земеделие“

Прилагането на схема „Училищно мляко“ ще бъде съфинансирано със средства, включени в бюджета на Държавен фонд „Земеделие”, става ясно от проект на постановление на кабинета, публикуван на сайта за обществени консултации. Проектът предвижда да бъде приета наредба за прилагането на схемата.

В доклад на земеделския министър Десислава Танева се изтъква, че схемата има за цел да насърчава консумацията на млечни продукти, като по този начин допринася за подобряване на хранителните навици на децата и увеличава възможностите за пазарна реализация на тези продукти. В страната ни схемата се прилага от 2009 г. на базата на еврорегламент.

Интересът към схемата обаче до момента е слаб поради ниското ниво на подпомагане от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ). За разлика от схема „Училищен плод”, схема „Училищно мляко" не позволява финансирането на разходите за логистика и на административни разходи. Размерът на подпомагането е ограничен от максималното количество млечен еквивалент (0,25 литра), а ставките за този млечен еквивалент са много ниски - по 8-9 стотинки на дете на ден.

Като част от проведената през 2013 г. реформа на общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС е приет Регламент (ЕС) 1308/2013 за обща организация на пазарите на агропродукти. Така държавите членки, които желаят да участват в схемата, трябва да изготвят стратегия за  прилагането й на национално равнище. С Делегиран регламент 1047/2014 на ЕК от 29 юли 2014 г. е определено задължителното съдържание на националните стратегии.

В доклада се казва, че целевото разходване на националните финансови средства по схема „Училищно мляко“ ще доведе до висока добавена стойност и ще има широк социален отзвук на мярката, много по-висок от монетарната стойност на финансовото подпомагане. В този аспект схема „Училищно мляко“ може да се яви, като партньор в дългосрочен план на българските производители, спазвайки принципите на ОСП за стратегическо и устойчиво развитие, се допълва в доклада. Затова се предлага прилагането на схемата да бъде съфинансирано от ДФЗ.

Прилагането на схемата ще допринесе за формирането на здравословни хранителни навици.  Налице е изразен интерес от страна на бизнеса, казва се в документа.

Наредбата предвижда млякото и млечните продукти да са произведени от сурово мляко, което отговаря на европейските хигиенни изисквания. То ще се предоставя на децата чрез 45 доставки в рамките на учебната година.

Не повече от 23 на сто от предоставените на децата и учениците продукти и не повече от 10 доставки могат да бъдат на продукти с добавка на захар, плодове, какао, емулгатори, оцветители и консерванти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още