IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва разплащането по схемите за подкрепа на животновъдния сектор

Животновъдите ще получат 100% от подпомагането към 10 декември 2015 г.

17:21 | 30.09.15 г.
Започва разплащането по схемите за подкрепа на животновъдния сектор

От 16 октомври започва разплащането по схемите за подкрепа на животновъдния сектор, съобщават от Министерството на земеделието. От там уточняват, че окончателният размер на ставките ще стане ясен след приключване на проверките.

Индикативните ставки по схемите за обвързана подкрепа, определени въз основа на заявените животни, са: за млечни крави – 254 лв. на животно; за месодайни крави и/или юници – 250 лв. на животно; за млечни крави и/или месодайни крави под селекционен контрол – 368 лв. на животно; за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки (стопанства с 10-49 овце-майки и/или кози-майки) – 89 лв. на животно; за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол – 68 лв. на животно; за биволи – 499 лв. на животно.

Поради тежката икономическа и пазарна ситуация и финансовите затруднения на земеделските производители ЕК предлага за кампания 2015 авансово изплащане на директни плащания в размер до 70%.

Агроминистерството ще изплати 70% от подпомагането по схемите за обвързана подкрепа за животни в периода 16-22 октомври. Останалите 30% ще бъдат изплатени в периода 1-10 декември 2015 г. Това означава, че животновъдите ще получат 100% от подпомагането към 10 декември 2015 г.

Индикативните ставки по Схемите за преходна национална помощ са в следния размер: за говеда и/или биволи, необвързана с производството – 192 лв. за говеда и 336 лв. за биволи; за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството (стопанства с над 50 и/или кози-майки) – 39 лв. на животно.

Преходната национална помощ се финансира изцяло с национални средства. Подпомагането по Схема за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки ще бъде изплатено през 2015 г. в пълен размер.

По Схема за преходна национална помощ за говеда и/или биволи през настоящата година ще се изплати подпомагане в максимален размер, съгласно възможностите на държавния бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още