IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери печелят от ВЕИ инсталации в стопанствата

Затоплянето на вода с помощта на слънчеви панели и пелети намалява драстично сметките за ток

12:10 | 06.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Биоселена</em></p>

Снимка: Биоселена

Млечните ферми могат да намалят драстично сметките си за ток с помощта на инсталации с възобновяема енергия и в същото време да увеличат количествата топла вода, необходими за поддържането на хигиена в стопанствата. Точно такъв проект беше представен преди дни във фермата на Росица и  Иван Данчеви от село Добродан в Троянския Балкан. Това е първата сертифицирана биоферма за краве мляко в България.

В стопанството е инсталирана комбинирана инсталация за производство на топла вода от възобновяеми енергийни източници. Съоръжението загрява водата от три източника: топлината на млякото, слънчева енергия и котел на пелети.

Ако фермата подгряваше водата изцяло на ток, това би струвало на стопаните над 2700 лв. Сега годишните им разходи са значително по-малки – около 790 лв., разясни доц. Рашко Георгиев от Тракийския университет, който е проектирал инсталацията заедно с колегата си доц. Кънчо Пейчев.

Преподавателят посочи, че модулът с пелетите се включва автоматично, когато слънчевата енергия намалее и е особено необходим в студените месеци от ноември до февруари. Така средногодишно 55,7% от необходимата енергия за загряване на водата се получава при горенето на пелетите, 34,7% - от слънчевата енергия и 9,6% - от топлината, отделяна от млякото. От април до октомври пък 80 на сто от необходимата енергия идва от слънцето.

Цената на инсталацията, изградена конкретно в Добродан, е 22 хил. лв. От тях 80% са осигурени по проект за енергийна ефективност на фондация „Биоселена“, Тракийския университет и норвежката неправителствена организация Norges Vel. Проектът е финансиран по Норвежкия финансов механизъм „Иновации за зелена индустрия“, съобщи д-р Стоилко Апостолов, управител на „Биоселена“.

Стопаните в Добродан гледат около 200 крави и 70 телета. Обработваемата земя на фермата към момента е 1200 дка - пасища и ниви. Годишното производство на мляко е над 500 тона.

Другите две ферми с подобни инсталации по проекта са в селата Цар Калоян и Момино село край Раковски. И други фермери се интересуват от съоръжението, което е подходящо за всички животновъдни стопанства и преработвателни предприятия, заяви доц. Пейчев.

Той препоръча на стопаните да изчакат отварянето на мярката за енергийна ефективност по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 – 2020 и да кандидатстват по нея. Очаква се мярката да бъде отворена през пролетта на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още