IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти и МРРБ в спор за новата тол система

Превозвачи настояват новото таксуване да важи само за магистрали

13:45 | 16.12.15 г. 7
Експерти и МРРБ в спор за новата тол система

Дали шофьорите да плащат тол такси и винетки само за магистралите или за останалата пътна мрежа - по тази тема спориха експерти на конференцията “Тол такси, винетки и акцизи – системи за финансиране на пътната мрежа“.

Лазаринка Стоичкова от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) посочи, че след 2020 г. евросредствата за България по линия на кохезионната политика се очаква да бъдат силно редуцирани, затова трябва да бъдат намерени други пътища за финансиране на пътната мрежа. 

Тя припомни, че е приета Стратегия за развитието на пътната инфраструктура до 2020 г., а след анализ на Световната банка министерството предвижда въвеждане на смесена система за таксуване. По смесената система камионите ще плащат тол такси, а леките коли – електронни винетки. Оператор ще е Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Според експерта новото таксуване ще доведе до 5 пъти по-високи приходи от такси и винетки.

По време на форума възникна спор какъв да е обхватът на облагането – дали таксите и винетките да се изискват само за магистрали, или и за пътищата втори и трети клас.

Красимир Лалов от Националното сдружение на българските превозвачи посочи, че в Европа тол такси се дължат само за аутобани и „който бърза, си плаща“, а за останалите пътища шофьорите не дължат такси.

Най-справедливо е парите за пътища да дойдат от тези, които ги ползват, но тол таксите няма да са достатъчни, заяви Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България. Той припомни, че средства могат да се осигурят и чрез публично-частни партньорства.

„700 млн. лв. може да събира бюджетът при таксуването само на магистралите“, заяви Борис Марков, представител за България на специализираната в изграждането на тол системи австрийска компания „Капш“. Той допълни, че никъде по света не е изградена система, за която шофьорите да дължат такси в толкова голям обхват, както се планира у нас – да се дължат тол такси и винетки за почти цялата пътна мрежа. Освен това всяко покачване на цената на винетките увеличава измамите, допълни той.

Според бившия транспортен министър Петър Мутафчиев след въвеждането на винетките поддържането на пътищата не се е подобрило.

В Стратегията за пътната инфраструктура, която е публикувана от МРРБ, се казва, че в момента 35% от републиканската и около 65% от общинската мрежа е в лошо състояние. В същото време средствата, необходими за поддържане, далеч превишават текущото финансиране.

За да се приведе цялата мрежа в добро състояние през следващите пет години, трябва да се инвестират годишно около 1,1 млрд. лв. в републиканската и около 400 млн. лв. - в общинска пътна мрежа.

За сравнение, сега се инвестират по-малко от 300 млн. лв. за републиканската мрежа и по-малко от 100 млн. лв. за общинските пътища. Разходите за рехабилитация на пътищата трябва да бъдат поне удвоени, за да се постигне 75% устойчива пътна мрежа до 2022 г., пише в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Longin
преди 8 години
браво, Сетвер!имаш литературен опит явно доста
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 8 години
значи селяка е баща ти и ще плаща зада се прибере на село....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 8 години
и винетки и тол такси и данък на всяка гума (зимните тоже) заслужавате, нека и акциза да се дигне с още 100% ... коли ще ми карате, бели искате да бъдете. Бели на запад, тук е ориента и всяко ягне се стриже !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 16
Setver
преди 8 години
Абе ти чуваш ли се какво предлагаш? Как си го представяш? Ако има такси само за магистралите, означава основно ние столичани да покриваме разходите за поддържането на всички пътища в страната, защото магистрали у нас има само за столицата. Реално, ние столичани да плащаме за селяците, айде нема нужда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
vlado64
преди 8 години
Да махнат винетките и да въведат тол такси само за магистралите както е в европа. Нали бат Бойко построй много километри магистрали . Ама нещо не им стиска .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 13
Setver
преди 8 години
Добре е, че новата система се очаква да донесе 5 пъти повече приходи, то така и трябва. Обаче, тя трябва да включва всички пътища, не само магистралите, за да е справедлива. Защото всички магистрали у нас водят до столицата, разбирай ако само за магистрали ще се плаща, значи да плащаме основно ние столичаните, а как ще съберем пари в провинцията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още