IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията за заверка на агросубсидиите може да заработи през 2016 г.

От 2006 до 2015 г. за избора за сертифициращ орган са похарчени 8,7 млн. лв., каза Десислава Танева

14:39 | 18.03.16 г.
Агенцията за заверка на агросубсидиите може да заработи през 2016 г.

Новата агенция за заверка на евросубсидиите за фермерите може да заработи през 2016 г. като звено към Министерството  на земеделието и храните. Това каза по време на парламентарния контрол агроминистърът Десислава Танева.

Припомняме, че всяка година министерството избираше външен одитор (сертифициращ орган) за заверката на изплатените евросредства за сектора. Това е задължително условие на Европейската комисия за усвоявянето на субсидиите.  През 2014 г. и 2015 г. се наложи министерството да се договаря пряко с одиторите след многократни провали на търговете.

В бъдеще тази дейност ще бъде възложена на Изпълнителна агенция „Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове” към агроминистерството. 

„За 2016 г. този сертифициращ орган ще започне да работи. Предвиждат се 22 служители, част от тях със специална квалификация“, каза министърът в отговор на питане от депутата Светла Бъчварова (БСП).

От 2006 до 2015 г. за избора на сертифициращ орган за евросредствата са похарчени 8,7 млн. лв.

Средната стойност на годишните разходи е 772 хил. лв. Обществената поръчка, приключена миналата година, е с най-ниската стойност от 2006 г. насам – 347 хил. лв., обясни Танева.

Според нея новото звено към министерството ще осигури много по-голяма устойчивост за начина на разходване на средствата и контрола.

Все пак разходите за заверките по сумите ще са по-високи от похарчените през миналата година 347 хил. лв., заяви Танева 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още