IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверката на ДАНС във фонд „Земеделие“ продължава

Спекулира се с наложените от Брюксел корекции по ПРСР, заяви Румен Порожанов

09:13 | 18.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ДФЗ</em></p>

Снимка: ДФЗ

Има проверка на ДАНС в Държавен фонд „Земеделие“, тя тече вече 10 дни. Очаква се да продължи още известно време, каза пред телевизия Bulgaria On Air директорът на Фонда Румен Порожанов.

„Проверяват се конкретни теми. Фонд „Земеделие“ е предоставил цялата необходима документация и оказва съдействие по проверяваните теми“, каза Порожанов. Той уточни, че не може да каже предмета на проверката, тъй като тя не е приключила.

Ние финансираме частния сектор, общините и абсолютно всички земеделци в рамките на субсидиите. От началото на годината над 1,5 млрд. лв. са влезли в сектора от субсидии по директните плащания, каза Румен Порожанов.

Той посочи, че от стария период на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 има над 30 000 изпълнители на проекти и над 150 000 получатели на субсидии по директните плащания.

„Фондът е подчинен на правила, които се одитират непрекъснато. Безспорно той е най-проверяваната институция“, допълни Порожанов. 

По повод коментарите от последните дни за очаквана голяма финансова корекция по ПРСР от 250 млн. евро той каза, че това е спекулативна атака.

Директорът на фонда припомни, че структурата обяви вече официално корекциите – „малко над 30 млн. или малко над 1% от бюджета на програмата“.

„Това няма да са последните корекции“, каза Порожанов и обясни, че предстои изравняване на сметките за изминалия период до края на годината. Тепърва ще се правят одити. Отделно Фондът налага корекции, както и сертифициращите органи по време на проверките.

От постъпването на общинските проекти до плащането се редуцират при оценката и процедурите по ЗОП 29% от първоначално поисканите суми или 360 млн. евро, обясни Порожанов.

Той припомни една промяна, която важи за новия период – при оценката на проекти за строителство ще се работи по референтни цени.

По думите му след като има нов Закон за обществените поръчка (ЗОП), трябва да бъдат унифицирани критериите, по които се провеждат търговете, за да не може кметовете да допускат субективизъм в проектите.

Най-честите опити за злоупотреби по думите му са при кандидатстването да се създават изкуствени условия или да се разделят терени, за да се спечелят повече пари. Понякога има съмнения за свързани лица при офертите или пък се строят къщи за гости, които не се използват по предназначение.

При общинските проекти пък се следи дали обектите, в които е инвестирано, се поддържат.

Има върнати суми от стария период и много предявени, като се водят много дела.

Предстои прием на проекти за обновяване на религиозните храмове в страната, като има бюджет за ремонтите на около 100 обекта. В зависимост от това дали един храм е със световно, национално или местно значение, ще се дават точки на проектите, като се отчита и броят на хората в съответните населени места, допълни Румен Порожанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още