IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Михайлова: Политиката на сближаване няма да се промени заради бежанците

Има възможност България да получи допълнителни средства за охрана на границата, заяви евродепутатът

12:15 | 15.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дебатът за преглед на финансовата рамка на ЕС започна, но политиката на сближаване няма да бъде променена, както и пакетите за отделните държави членки. Това каза пред БНР евродепутатът Искра Михайлова.

Ще има промени, но те няма да са кардинални, каза тя в коментар за речта на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Ще бъдат използвани резервите и възможностите, които дава съществуващият бюджет, допълни Михайлова.

„Необходимо е и институциите, и гражданите, да приемем, че сме в променена среда и да признаем, че имаме пред себе си едно балансирано предложение за промяна в бюджета, което няма да накърни интересите на страните членки, но може да даде възможност за допълнителен растеж“, каза евродепутатът. 

Тя посочи, че от бюджета на ЕС ще бъдат пренасочени 6,3 млрд. евро. Те не са вземат от отделните страни, не се увеличава вноската им, а са от определени резерви и преразпределение на пера, извън националните пакети.

От тези 6,3 млрд. евро 2,4 млрд. евро трябва да отидат за допълнително стимулиране на растежа и създаване на работни места чрез Механизма за свързана Европа, програмата за предприемачество COSME, Инициативата за младежка заетост и  Фонда за стратегически инвестиции, който мобилизира 115 млрд. евро в рамките на година. 2,5 млрд. евро отиват за сигурност и контрол на външните граници.

След като премиерът Бойко Борисов поиска 160 млн. евро за охрана на границите, Михайлова коментира, че е възможно страната да получи допълнителни средства. Тя припомни обещанието на Юнкер страната да получи още хора и техника от Фронтекс.

В прегледа на бюджета се предлага да се използват пари и по линия на плана за външни инвестиции – това е нова инициатива, която има за цел да подпомогне създаването на работни места в страните, от които идват мигрантите на Стария континент.

Ако ЕС не играе по-активна роля като икономически и дипломатически партньор на страните с потенциал за конфликти, той ще бъде извън събитията и само ще търпи последиците, заяви Искра Михайлова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още