IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искаме пари за Кремиковци от кризисния фонд на ЕС

Фондът по принцип отпуска пари за съкратени заради кризата над 1000 души от една компания

12:37 | 05.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Искаме пари за Кремиковци от кризисния фонд на ЕС

Министерство на труда и социалната политика (МТСП) почти е готово с изготвянето на проект по програмата „Нова възможност“ на новосъздадения Европейски глобализационен фонд. Това съобщи пред журналисти заместник социалният министър Димитър Димитров.

Фондът беше създаден от Европейския съюз (ЕС) за подпомагане на освободени от работа заради кризата работници и служители, като за пари от него може да кандидатстват само големи компании, съкратили над 1000 души.

От министерството обясниха, че искат да ползват евентуално отпуснатите средства не за обезщетения за кремиковските металурзи, а за обучението и преквалификацията им.

Димитров посочи, че още от края на миналата година Агенцията по заетостта обсъжда със синдикатите и синдика на комбината програми за намаляване ефекта от съкращенията. Според данните на синдика от комбината ще бъдат съкратени 1500 души. От януари до май тази година са съкратени 230. През миналата година чрез различни програми за преквалификация е намерена нова работа на около 360 души.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още