IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Не всичко е розово, но България е сред малкото, които се справят добре

Предварителните прогнози сочат, че към края на април бюджетната позиция ще бъде с дефицит от 0,2-0,3% от БВП, което е твърде близо до балансиран бюджет

12:34 | 10.05.12 г. 1
<p>
	Вицепремиерът Симеон Дянков по време на представянето на програмата за реформи.&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Вицепремиерът Симеон Дянков по време на представянето на програмата за реформи.           Снимка: БТА

Резултатите от техническата визита на Международния валутен фонд у нас показват, че "разумните и решителни политики и силните буфери“ са осигурили устойчивост на България по време на световната криза". Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков днес.

Реформите за повишаване на събираемостта на ДДС са дали "заслужаващи поздравления резултати". Наскоро приключилата пенсионна реформа "ще донесе значителни икономии, равняващи се на четири процента от БВП в средносрочен план", се посочва още в доклада на МВФ.

„Тези изводи не означават, че всичко е розово, но от гледна точка на фискалната, банковата и бюджетната политика България е една от малкото страни в ЕС, която засега се справя добре“, коментира още Дянков.

Бюджетната позиция на България през изминалите месеци се подобрява спрямо предходната година, обяви Дянков по време на проведената в парламента дискусия по националната програма за реформи, пише БТА.

Към края на март 2012 г. дефицитът по консолидирания бюджет на касова основа е 0,9 на сто от БВП, поясни още Дянков. Според предварителните прогнози се очаква и ръст на приходите над разходите, като бюджетният излишък вероятно ще достигне 440 милиона лева, което ще подобри допълнително бюджетното салдо, посочи още той.

Направените през април предварителни прогнози сочат още, че към края на април бюджетната позиция ще бъде с дефицит от 0,2-0,3 процента от БВП, което е твърде близо до балансиран бюджет, посочи още вицепремиерът.

Ниският дефицит се дължи на по-доброто изпълнение на приходите и на завишените постъпления от косвени данъци.

Симеон Дянков припомни публикуваните от Евростат и НСИ в началото на май данни, че България е на първо място като темп на нарастване на търговията на дребно в ЕС. В същото време индексът за промишлени продажби поставя страната сред първите четири държави с най-висок индекс в ЕС.

Тези данни сигнализират за подобряване на развитието на европейската и националната икономика, което би позволило да се постигне и увеличение на доходите, заключи още вицепремиерът.

Като припомни, че националната програма има дългосрочен характер и е свързана с изпълнението на стратегията "Европа 2020", Дянков  все пак повтори, че над 70 процента от реформите по тази програма трябва да бъдат изпълнени до 2015 г. По три четвърти от тези мерки вече е започнала работа.

С днешното си решение парламентът задължи правителството да докладва за изпълнението на мерките от Националната програма за реформи, включени в последващата й актуализация, предаде БТА.

Министерският съвет трябва да се отчита по изпълнението на дейностите в областта на фискалната политика, електронното управление, енергийната ефективност, административната реформа, както и реформата в системата на здравеопазването и образованието.

Вчера зам.-министърът на финансите Боряна Пенчева представи актуализацията на Националната програма за реформи и Конвергентната програма пред депутатите от парламентарната комисия по европейските въпроси.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
biserz
преди 12 години
И аз така си мислех, но не смеех да го изкажа гласно...Когато си здраво стъпил на земята ще признаеш, че...Не всичко е розово, но вървиме напред, това е важното. Не може в цяла Европа да има криза, а тук да няма...Важното, че полека-лека нещата се оправят. Ако не го виждате вие, статистиката го показва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още