IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет фактора за лидерството на американската икономика

Агресивна централна банка, по-гъвкава икономика, оживен фондов пазар и други причини за успеха на САЩ

11:00 | 08.07.14 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европа изпитва сериозни затруднения. Китай е изправен пред по-бавен растеж. Япония се бори да поддържа колеблив напредък. Трудовият пазар в САЩ обаче е оживен, а темпът на икономически растеж стабилно се засилва. Петте пълни години след рецесията приключиха, а икономиката най-накрая показва мощта, която американците дълго чакаха.

Миналия месец работодателите прибавиха 288 хил. позиции и спомогнаха равнището на безработицата да спадне до 6,1% - най-ниското от септември 2008 г. След като се сви с годишен темп от 2,9% между януари и март, главно заради тежката зима, американската икономика се очаква да нарасне със стабилни 3% през останалата част от годината.

Пол Уайзман от Associated Press посочва пет причини, поради които САЩ изпреварват останалите водещи икономики:

Агресивна централна банка

"Управлението за федерален резерв (Фед) се задейства по-скоро и по-агресивно от другите централни банки в поддържането на ниски лихви", коментира Бърнард Бомол, главен глобален икономист в Economic Outlook Group.

През декември 2008 г. Фед свали почти до нула краткосрочните лихвени проценти и ги задържа на това ниво. Свръхниските лихви по кредитите направиха по-лесно за хората и бизнеса да взимат заеми и да харчат. Фед също така започна програма за изкупуване на облигации, за да понижи дългосрочните лихви.

А Европейската централна банка (ЕЦБ), за разлика от Фед, реагира по-бавно на признаците за икономически проблеми сред 18-те страни, чиято валута е еврото (членките на еврозоната са 18 от 1 януари 2014 г.). ЕЦБ всъщност повиши лихвите през 2011 година - същата година, в която еврозоната отново потъна в рецесия.

Важно е да не забравяме, че Фед има две основни задачи: да поддържа цените стабилни и да осигурява условия за възможно най-висока заетост. ЕЦБ има само една: да взима мерки срещу високата инфлация. По време на Голямата рецесия и след това Фед бе ръководена от Бен Бернанке, ученик на Голямата депресия, решен да избегне повторение на икономическия крах от 30-те години на 20-и век.

Джанет Йелън, която тази година наследи Бернанке на председателския пост на Фед, продължи неговия устрем да оздрави американската икономика след рецесията от 2007-2009 г. с помощта на исторически ниски лихви.

По-силни банки

САЩ се активизираха по-бързо от Европа във възстановяването на банките си след финансовата криза от 2008-2009 г. Американското правителство спаси финансовата система и подложи големите банки на стрес тестове през 2009 г., за да разкрие финансовата им сила. Като показаха, че банките са изненадващо стабилни, тестовете спомогнаха да бъде възстановено доверието в американската финансова система.

Банките постепенно започнаха да кредитират отново. Европейските банки едва сега преминават стрес тестове и резултатите няма да излязат преди есента (през 2011 г. също имаше стрес тестове на банките в ЕС). Междувременно на банките в Европа им липсва доверие. Те се страхуват, че други банки държат твърде много лоши кредити и че Европа е податлива на нова криза. Затова те не кредитират много.

В САЩ общото банково кредитиране отчита увеличение с близо 4% за изминалата година. Кредитирането на бизнеса е скочило с 10%. В еврозоната кредитирането като цяло е спаднало с 3,7%, според данни на Института по международни финанси (ИМФ). Кредитирането на бизнеса бележи понижение от 2,5%. (Цифрите за САЩ са за една година до средата на юни; европейските са от май).

Последна актуализация: 17:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 4
hex
преди 9 години
Хъката, мъката!.. Вече колко години дъвчем тая печатница, а тя не фалира и не фалира!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
Ricco
преди 9 години
"Повечето икономисти са съгласни, че това проработи."--------------Не е ли малко раничко за изводи? То докато някой излива пари е ясно, че системата ще работи, ама после?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 8
Internet
преди 9 години
Защо ли си мисля че този балон ще изчезне заедно с печатаркатаБорсата растеше, имаха 3% спад в реалния секторНека изчакаме и да видим какво ще е второто тримесечие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 8
Mesoiadess
преди 9 години
Печатане на пари : 1безпроблемно 2 безконтролно 3 в неограничено количество 4 бързо - агресивно Американската печатница има много добри показатели в които не съмнаваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още