IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет фактора за лидерството на американската икономика

Агресивна централна банка, по-гъвкава икономика, оживен фондов пазар и други причини за успеха на САЩ

11:00 | 08.07.14 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По-гъвкава икономика

Икономистите твърдят, че Япония и Европа трябва да започнат реформи, за да направят икономиките си по-гъвкави - с други думи, повече като американската.

Нужно е Европа да премахне ограниченията за заплатите, които пречат на работодателите да орязват заплащането (и вместо това закриват работни места), когато времената са лоши. Би могло също да се преосмислят социалните и пенсионните програми, които обезсърчават хората да работят, и да се изостави политиката, покровителстваща определени компании и блокираща иновативните новодошли, съветва Организацията за икономическо сътрудничество и развитите (ОИСР).

Премиерът на Япония Шиндзо Абе предложи реформи, целящи да засилят конкурентоспособността на японската икономика. Той иска да разшири детските грижи, за да могат повече жени да работят, да замени малките неефективни ферми с по-мащабни търговски ферми и да позволи на чуждестранни работници мигранти да запълват недостига на труд в сфери като здравните грижи и строителството. Предложенията му обаче срещат остро противопоставяне.

"Европа и Япония остават в не толкова добра позиция за траен дългосрочен растеж, тъй като едва неотдавна започнаха да се справят със структурните си проблеми, които имат дълбоки корени, и предстои още много работа", казва Есуар Прасад, професор по търговска политика в Университета Корнел.

Китай се бори да управлява преход от икономика, основана на износа и често прахоснически инвестиции в недвижими имоти и заводи, към по-здрава, но вероятно по-бавно нарастваща икономика, основана на повече потребителски разходи.

По-малко бюджетни икономии

Под тежестта на дългове, много европейски страни прибегнаха до свиване на раздутите бюджетни дефицити. Те орязаха пенсионните осигуровки, вдигнаха данъците и орязаха заплатите на държавните служители. Икономиите съсипаха няколко европейски икономики. Те доведоха до безработица от 27% в Гърция, 14% в Португалия и 25% в Испания. САЩ също направиха известни бюджетни икономии и повишиха данъци, но режимът съвсем не бе толкова суров.

Оживен фондов пазар

Политиката на "лесни пари" на Фед доведе до най-голямото в света оживление на американския фондов пазар. През последните пет години акциите в САЩ лесно изпревариха акциите в Европа, Япония и Хонконг. Това бе една от целите на Бернанке чрез понижаване на лихвите. Той бе на мнение, че скъпернически определените нива на фиксирана доходност ще тласнат инвеститорите към акции в търсене на по-висока възвръщаемост. Тогава по-високите цени на акциите ще накарат американците да се чувстват по-уверени и по-склонни да харчат - т. нар. ефект на богатството. Повечето икономисти са съгласни, че това проработи.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 4
hex
преди 9 години
Хъката, мъката!.. Вече колко години дъвчем тая печатница, а тя не фалира и не фалира!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
Ricco
преди 9 години
"Повечето икономисти са съгласни, че това проработи."--------------Не е ли малко раничко за изводи? То докато някой излива пари е ясно, че системата ще работи, ама после?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 8
Internet
преди 9 години
Защо ли си мисля че този балон ще изчезне заедно с печатаркатаБорсата растеше, имаха 3% спад в реалния секторНека изчакаме и да видим какво ще е второто тримесечие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 8
Mesoiadess
преди 9 години
Печатане на пари : 1безпроблемно 2 безконтролно 3 в неограничено количество 4 бързо - агресивно Американската печатница има много добри показатели в които не съмнаваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още