IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Родопското село Момчиловци се подготвя за инвазия на китайски туристи

Традиционният фестивал на киселото мляко отново привлече стотици посетители

08:21 | 26.09.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Закуска с домашно кисело мляко и горски плодове в една от къщите за гости в Момчиловци. <em>Снимка: Надежда Бочева, Investor.bg</em></p>

Закуска с домашно кисело мляко и горски плодове в една от къщите за гости в Момчиловци. Снимка: Надежда Бочева, Investor.bg

Мандрата ще бъде изградена като специализирано животновъдно предприятие с оборно - пасищно отглеждане на крави. Ще се отглеждат около 40 животни, предимно от породата българско родопско говедо.

Днес според кмета Сийка Суркова общо двете ферми в селото и отделни стопани имат около 1000 овце и 70 крави и телета.

„Брандът „България“ не е толкова популярен в Китай колкото брандът „Момчиловци“, коментира Иван Тодоров. Според него страната може да спечели от славата на родопското село. Той обаче отчете, че къщите за гости засега нямат потенциал да посрещнат очаквания туристически поток, затова според него трябва да се работи за дестинацията Централни Родопи като източник на здраве и дълголетие.

„Момчиловци разполага с 200 легла и в пикови моменти базата е недостатъчна“, заяви Сийка Суркова. Тя е убедена, че селото има потенциала да бъде съвременен туристически център.

Кметът посочи пред журналисти от Асоциацията на селскостопанските журналисти в България (АСЖБ), че действително там живеят немалко дълголетници. В момента от население 1170 души над 100 са прехвърлили 80 години, а от тях 15 са над 90 години. Най-възрастният жител е на 96 години.

На конференция за здравето и дълголетието, организирана в рамките на празника, учени коментираха защо в Родопите има много дълголетници. Като основни фактори те посочиха отрицателните йони в планинския въздух, минералите в планинската изворна вода и киселото мляко като храна, която подобрява здравословното състояние на организма и така удължава продължителността и качеството на живота.

Отрицателните йони са силни сутрин и привечер, особено на места като Смолянските езера, Пампорово и Перелик, обясни Сийка Суркова. Тя посочи, че за много от местните чешми  с леденостудена вода местните хора смятат, че са лековити.

Най-възрастният жител на Смолян е на 103 години, стана ясно по време на конференцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
IQ96
преди 5 години
Все още благословен край! Дано да се запази, дано, ама надали. Извинявам се за скептицизма,но трябва да сме реалисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още