IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри на първо четене намалените суми за болнични

Одобрено е и отпадането на максималния размер на обезщетението за безработица, който сега е 240 лв. месечно

15:49 | 03.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Парламентът одобри на първо четене намалените суми за болнични

До 31 декември 2010 г. работодателят ще плаща за първите три дни от болничните на своите служители 70 на сто от среднодневното брутно възнаграждение за месеца, в който е настъпила временната неработоспособност. НОИ ще поеме изплащането на 80 на сто от болничните от четвъртия ден. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, които парламентът прие на първо четене. Вносител е Министерски съвет. 

До посочените промени се стигна в началото на май след заседания на Националния съвет за тристранно сътрудничество (правителство, работодатели, синдикати), като постигнатите договорености по-късно бяха одобрени от правителството.

И опозиция, и управляващи подкрепиха днес отпадането на максималния размер на обезщетението за безработица, който сега е 240 лв. месечно.

По думите на Драгомир Стойнев от Коалиция за България (КБ), това решение е "похвално" но мярката ще е от полза за малък кръг от хора.

От КБ упрекнаха ГЕРБ, че няма визия за социалната политика. Драгомир Стойнев от левицата посочи, че управляващите са се отметнали от обещанието си за увеличаване на т. нар. вдовишка добавка и въвеждане на добавка за старост към пенсиите.

От КБ не са съгласни и с намаляването от 75 на 30 дни на срока, в който работникът ще получава обезщетение за временна нетрудоспособност, настъпила до 1 месец от прекратяване на трудовия договор или осигуряването.

В подкрепа на фиска не трябва да се орязват социално осигурителните права на хората, се аргументира Стойнев. Той попита и защо с новото решение за изплащането на болничните се „наказват“ онези две трети от хората, които се осигуряват коректно, вместо да се завиши контролът върху издаването на болничните листове.

Колежката му от групата Емилия Масларова обаче одобри предложението на кабинета да няма добавки за хората над 75 години, защото такава добавка не е свързана със съответен принос в осигурителната система. Бившият социален министър същевременно предложи да се увеличи с един процент вноската за обезщетение при безработица, както и максималният осигурителен доход, съобщи БТА.

Светлана Ангелова (ГЕРБ) защити предлаганите промени в Кодекса, които са и част от антикризисните мерки, с тежката икономическа криза у нас. В тази ситуация, по думите й, всеки, включително и пенсионерите, трябва да поемат тежестта.

Въпреки че парламентарната група (ПГ) на Синята коалиция като цяло не оспори в парламентарна зала предложенията на кабинета, съпредседателят й Мартин Димитров смята, че има проблем в Кодекса за социално осигуряване, което е и причината те да внесат свой законопроект за промени. Предложението предвижда да няма облагане с осигуровки в случаите, когато не е предвидено възнаграждение. Сегашната ситуация отваря възможност за превратни тълкувания, посочи Мартин Димитров. Той смята още, че трябва да се намери система, която да стимулира хората сами да си търсят работа.

Предложението на Синята коалиция срещна подкрепата на депутатите от левицата, защото така се защитават интересите на хората срещу „произвола".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още