IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Специализираните съдилища започват работа от 1 януари

Следващата седмица правителството ще е готово с планa за изпълнение на препоръките на ЕК

19:17 | 20.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Борисов: Специализираните съдилища започват работа от 1 януари

От първи януари 2011 година започват да действат т.нар. "специализирани" съдилища, които ще се занимават с особено тежки дела, свързани с организираната престъпност. Това каза премиерът Бойко Борисов във вторник вечерта, коментирайки официалния доклад на Европейската комисия (ЕК) относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка.

Новите съдилища ще имат и специална сграда, допълни премиерът.

Днес стана ясно още, че ще имаме и нов Закон за обществените поръчки, който по всяка вероятност ще бъде приет от Народното събрание през септември. Част от препоръките на ЕК са насочени именно към подобряването на контрола при проверката на обществените поръчки, тъй като там са констатирани много нередности.

Също поради тази причина Агенцията за обществени поръчки ще бъде увеличена с още 20 души. Финансовият министър Симеон Дянков посочи, че за това ще са необходими средства, които ще бъдат предвидени в бюджета. Пари ще бъдат планирани и за дейността на специализираните съдилища, увери Дянков.

Борисов обърна внимание на фразата в доклада, че от „юли 2009 година насам в България се наблюдава силен устрем за реформи”. Премиерът открои няколко от забележките и препоръките, свързани с промените в Наказателния кодекс, разследванията, санкциите при корупция, работата на Висшия съдебен съвет, работата на т.нар. Комисия Кушлев, а също така и препоръките за прилагане на закона за конфликт на интереси.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който също присъстваше на пресконференцията, посочи, че стремежът на МВР ще е да задържи постигнатото и през следващите дни ще има нови операции срещу престъпността.

Според министъра на правосъдието Маргарита Попова забележките и препоръките към съдебната система са по-малко, отколкото в предишните три доклада. Тя съобщи, че другата седмица в Министерски съвет ще бъде внесен план за съдебна реформа.

Новият заместник-председател на Народното събрание Анастас Анастасов коментира, че законопроект, свързан с някои от препоръките на ЕК, вече са внесени в НС и по възможност ще бъдат разгледани с приоритет.

Във връзка с журналистически въпроси премиерът Борисов съобщи, че още следващата седмица ще бъде готов т.нар. "екшън план" на правителството за изпълнение на препоръките на ЕК през следващите няколко месеца.

Той посочи, че все пак в доклада най-много са забележките и препоръките към съдебната система. По думите му магистратите трябва да положат усилия, въпреки че са независими от изпълнителната власт, тъй като част от критиките са именно за малкото издавани осъдителни присъди. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още