IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР: Газът всъщност може и да не поевтинее от октомври

През юли шефът на комисията изнесе прогноза за спад на цената с поне 10%, преди две седмици потвърди тези си очаквания

13:07 | 24.08.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
ДКЕВР: Газът всъщност може и да не поевтинее от октомври

Цената на природния газ у нас за четвъртото тримесечие може да се запази или намали. Това е последната прогноза на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев от днес.

През юли Семерджиев уверено заяви, че по всяка вероятност цената на газа от октомври ще намалее с поне 10%, което той публично потвърди само преди две седмици.

Преди дни Булгаргаз направи официална прогноза, че цената на газа от октомври ще се повиши с 3%, което вчера беше подкрепено и от компаниите от Балканската и Черноморска газова и петролна асоциация.

Сега председателят на ДКЕВР коментира, че прогнозата на Булгаргаз е направена „коректно“, съобщи БТА.

Семерджиев същевременно посочи, че върху цената, която ще бъде определена от ДКЕВР и ще влезе в сила от 1 октомври 2010 г., ще дадат отражение и новите указания за определяне на цената на природния газ, които бяха разгледани на обществено обсъждане в комисията днес. По-точно, указанията ще се отразят върху цената на газа чрез промяна на признатите приходи на компанията, поясни Семерджиев.

Според председателя на комисията указанията ще дадат прозрачност и яснота при определяне на надвзетия и недовзет приход от страна на „Булгаргаз" ЕАД и ще оптимизират влиянието на курса на долара върху цената на газа. При определянето на курса на долара няма формално да се отчита периодът, а ще се отчитат и допълнителни фактори като например денят, в който е обмяната на валута и дали може тя да се направи по-оптимално, обясни Семерджиев.

В тази връзка от Булгаргаз заявиха, че указанията „противоречат на съществуващата наредба за определяне на цените на газа и внасят непрозрачност“. Разминаване в позициите на държавната комисия и Булгаргаз предизвика и промяната на начина, по който се отчитат количествата газ в подземното газовхранилище в Чирен, които влияят при формирането на цената.

Председателят на ДКЕВР заяви още, че комисията няма да допусне Бугаргаз да стигне до големи финансови затруднения. „Недовзетият приход ще бъде отчетен така, че да се компенсира дружеството“, каза Семерджиев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Спящият бик
преди 13 години
Има някой излишен по веригата - "Булгаргаз" ли, ДКЕВР ли, и двете ли - не знам, но е време да се сложи край на тази газова порнография!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Gospodinow
преди 13 години
И така , аз съм простичак човек и не се напъвам много. В статията няма никакви числа , и тъи като не работим с милиони където да знам , че разликата е много.... си направих сметка ДКЕВР продава газ за 0.92 лева , и мисли да я увеличава. за първите 6 месеца от годината гаста е била по-скъпа от в момента. Това е първия парадокс. После , отварям си платформата и гледам газта (предполагам с доставка) струва 4.07 долара за 1000 кубически фута , което прави 0,0668 лева за един кубичен метър. И после пресмятам на ум , че изведнъж гаста ни се е увеличава с някакви си 727,15% , което не е нищо сравнение с тока (смятах го преди няколко месеца) от АЕЦ-а , който се увеличава с около 900% .Това е втория парадокс. В изчисленията няма как да вклуча разходите , който се правят по доставката , както и държавните такси а също така не ми се изчислява за минали периоди - спрямо долара...Както и да го погледнеш не можеш да изразходиш тези 700%....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Jekata
преди 13 години
ДКЕВР: Газът всъщност може и да не поевтинее от октомвриЦената на природния газ у нас за четвъртото тримесечие може да се запази или намалиПоследно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още