IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов спор между работотатели и синдикати, преговорите за осигуровките продължават

Професионалните пенсионни фондове се оказаха поредния препъни камък на разговорите в рамките на съвета за тристранно сътрудничество

19:06 | 17.10.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Нов спор между работотатели и синдикати, преговорите за осигуровките продължават

Предложението на финансовото министерство за повишаване на осигуровките с 1,8 процентни пункта от 1 януари получи подкрепа на работодателите и синдикатите, но въпреки това не бе сложен край на разговорите по въпроса. Причина за това е поредният спор, който възникна в рамките на съвета за тристранно сътрудничество днес.

Той е свързан с въпроса за професионалните пенсионни фондове, като според финансовия министър разговорите ще продължат във вторник, когато ще има официална среща за обсъждане на Кодекса за социално осигуряване.

Неформалният разговор днес е продължил около четири часа, като на срещата се присъствали представители на частните пенсионни фондове. Дянков посочи, че са обсъждани идеите им, но не е постигнато съгласие за бъдещето на частните пенсионни фондове.

„Конфликт няма. Просто разговорът е, че от 2006-а те е трябвало вече да плащат за категорийните работници, това обаче е било забавено до 2008-а година, а след това – до 2009-а и 2010-а.

Сега въпросът е дали както по сегашния закон от 1 януари 2011 г. те трябва да започнат да заплащат. Те дадоха различни предложения.

Синдикати и работодатели имат различни мнения затова как тази система трябва да се организира не само за следващата година, а и въобще за времето напред.

Ако следващата година плащането се забави отново с една година, това означава, че в държавния бюджет 36 милиона лева пак ще се появят като дефицит”, каза Симеон Дянков.

"Цифрата 1,8 %, в която всички са се вторачили, не е най-големият препъни камък. По-съществен е въпросът за възрастта и стажа, по който има записан проект, но не стана ясно дали той се приема", каза председателят на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев след неформалната среща в МТСП с бизнеса и правителството.

„Аз съм много объркан, защото присъствах на заседанието – първо беше с фондовете, после само с работодатели и синдикати. С фондовете крясъците бяха такива, че имах чувството, че някой от „Междузвездни войни” говореше, защото нямаше думи, имаше звуци”, коментира Тренчев.

„Спорният момент беше какво да се прави с професионалните фондове, тъй като парите, събрани в тях за периода откогато ги има, се оказват по-малко и недостатъчно да се плащат пенсиите на хора, които очакват оттам средства. Тъй като тези пари няма да бъдат достатъчно, НОИ трябва да се бръкне и да ги доплати”, обясни Тренчев.

Той изтъкна, че частните пенсионни фондове в много държави са закрити, тъй като са се оказали неудачни.

По думите на Тренчев спорен въпрос остава какво да бъде съотношението между работодател и работник в плащането на осигуровките. Синдикатите държат съотношението да бъде 40 към 60, работодателите искат 50 на 50. "Ако се изчисли разликата, става дума за няколко милиона", каза Тренчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
angel04
преди 13 години
И аз искам, но това е невъзможно. У нас всеки си е уредил по едно кокълче и си гризка ли гризка.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Вноските трябва да са 50:50, за да се сложи край на синдикалистките спекулации. Всеки път, когато Тренчев поиска по-висока ставка, да му се налага да обяснява на работниците защо трябва да плащат повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
хендехох
преди 13 години
Аз желая да имам избор и да местя парите и вноските си от ПФ в ДФ или банков депозит, според желанието ми. Омръзна ми ПФ да се учат да инвестират, с опитно зайче парите ми и то да сучат сочна такса от 5% на година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още