IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговците и IT специалистите се очертават като най-търсени у нас и през ноември

Бонусите в края на година ще спрат лова на обучени кадри, смятат от водещите агенции за подбор на персонал

10:15 | 01.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Търговците и IT специалистите се очертават като най-търсени у нас и през ноември

Търговците и IT специалистите ще са най-търсените професии през ноември, показа проучване на Investor.bg за нагласите на пазара на труда.

Ясно се очертава тенденцията да се обявяват предимно търговски позиции в сферата на услугите, съобщават от Synectica. Компанията за подбор на персонал отбелязва раздвижване на пазара на труда през октомври. Обявените търговски позиции са предимно на ниво регионални мениджъри, работа с корпоративни клиенти и търговски представители.

По данни на Мандей ООД в момента се търсят специалисти по продажби на всякакво нива ниво – от стажанти до мениджъри, които да отговарят за цялата страна.

Продължава търсенето на IT специалисти и експерти в продажбите на дребно, допълват от Adecco България.

Финансов мениджър, финансов директор, финансов контролер на топ и средно мениджърско ниво също се търсят в момента, посочват от Horizons. Компанията отбелязва още свободни позиции за управители на магазини, продавачи, продуктови мениджъри и медицински представители.

Според експертите в Horizons компаниите вече са по-активни в обявяването на нови позиции, също и в назначаването. Процесът все още е бавен и всяка оферта за работа се обмисля внимателно.

Досега работодателите задържаха външните назначения на овакантили се длъжности, но вече отново започват да наемат служители, особено на критични позиции. Процесът по избор и наемане на един служител продължава по-дълго, не са редки случаите на отказ въобще да се назначава човек на дадена позиция.

Кандидатите също трудно вземат решения – има много желаещи по отделни обяви, но работещите кандидати не винаги вземат решение за промяна. Получават се доста откази и от неработещи кандидати.

Възможно е много скоро отново да стане актуален „вносът” на служители в някои сегменти като аутсорсинг услугите, телекомуникациите и ИТ.

Очаква се чуждите компании да бъдат по-активни на пазара на труда. Като резултат ще се появи вторично търсене в българските компании, откъдето евентуално ще са напусналите служители, твърдят от компанията за подбор на кадри.

Към края на годината доста от служителите ще изчакват получаването или съответно липсата на бонус, за да вземат решение за промяна, прогнозират от Horizons.

Специалистите от Мандей ООД предупреждават, че и тази година се очаква по-малко компании да публикуват обяви от средата на декември до средата на януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още