IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уорлик: Данъчни стимули за филмовата индустрия ще привлекат инвестиции

Според американския посланик стимулите биха привлекли у нас над 100 млн. долара за година

16:46 | 02.11.10 г.
Уорлик: Данъчни стимули за филмовата индустрия ще привлекат инвестиции

Данъчни стимули по отношение на филмовата индустрия биха привлекли над 100 милиона долара инвестиции за година в България. Това посочи американският посланик Джеймс Уорлик след среща с директора на филмовото студио "Ню Бояна" Дейвид Варод, цитиран от БТА.

В студиото в момента се снимат четири чужди продукции и работят над 1000 българи, посочи Варод.

Според американския посланик, за да се привлекат чужди средства, трябва да се обмислят стимули за фирмите, занимаващи се с производство на филми. Проблемът е, че България се конкурира с други страни в Европа като Унгария, Чехия, Румъния, които имат вече такива облекчения.

Надявам се българското правителство да съзнава възможностите и потенциала, които стоят пред него по отношение на филмовата индустрия, и да реагира веднага, посочи американският посланик. Според него в момента в страната вече се водят разговори, но ако те се оставят за 2011 г. и 2012 г., ще бъде твърде късно.

Варод отбеляза, че в Европа обикновено данъчното облекчение е около 20%.

В момента работна група от министерствата на икономиката и на културата подготвя законопроект, който предвижда такива облекчения и се надяваме скоро той да е в парламента, каза Александър Пейчев, директор на продукция към филмовото студио „Ню Бояна“. В този законопроект е посочена горна граница на данъчното облекчение около 30 на сто, точният процент обаче трябва да бъде определен от Министерството на финансите, поясни Пейчев.

Според него има два варианта за възстановяване на средствата - или част от инвестираната сума да се връща на продуцента след приключване на проекта, или да се намалят разходите на следващи проекти в страната ни. Пейчев посочи, че тези стимули могат да се ползват и от български фирми, които имат чужд копродуцент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още