IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляват постепенно акциза на горивата за фермерите до 2013 г.

Облекчението ще важи при бизнес на светло плюс платени данъци и осигуровки

16:46 | 10.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Намаляват постепенно акциза на горивата за фермерите до 2013 г.

Постигнато е споразумение за намаление на акциза на горивата за земеделските производители. Това стана днес на поредната среща между премиера Бойко Борисов и представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите, съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Земеделските производители ще плащат за дизеловото гориво през 2011 г. акциз от 161 лв. за 1000 литра. През 2012 г. акцизът ще е 100 лв. за 1000 литра, а през 2013 г. ще е 60 лв. за 1000 литра.

Горивото ще се купува от бензиностанциите на пазарни цени, земеделците ще събират фактурите и до два месеца, след като ги представят, разликата в акциза ще им бъде възстановена, обеща министърът.

За да ползват намалението, производителите трябва да са регистрирани и да са си платили данъците и осигуровките. Акцизът ще се възстановява само за площите, за които има официални документи, че се обработват.

"Мнението и на двете страни е, че така ще излязат на светло доста земеделски производители", коментира Найденов.

По-късно днес той ще уведоми официално Брюксел за постигнатото споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още