IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще връщат на земеделците акциз за горива от 70 млн. лева през 2010 г.

Облекченията за земеделските производители, отнасящи се до по-ниските ставки на данъка върху доходите им и данъка върху селскостопанските сгради отпадат

17:11 | 13.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ще връщат на земеделците акциз за горива от 70 млн. лева през 2010 г.

Общата стойност на акциза на горивата, използвани за селскостопанска дейност, който ще бъде върнат от държавата на земеделците през 2010 г. ще бъде колкото през тази година – около 70 млн. лв. Така коментира днес въпроса за облекченията за земеделците, предвидени в проектобюджета за следващата година, министърът на финансите Симеон Дянков.

Той поясни, че според изискванията на ЕС, за да се връща от държавата този акциз, използваните в земеделието горива би трябвало да бъдат оцветени, каквото е било и предложението на Митниците. Министерството на финансите обаче, за да избегне техническите усложнения при оцветяването, е сметнало, че въпросните средства пряко ще бъдат изплатени на земеделците на основата на миналогодишното им потребление на горива.

Що се отнася до облекченията за земеделските производители, отнасящи се до по-ниските ставки на данъка върху доходите им и данъка върху селскостопанските сгради, финансовият министър обясни, че те отпадат с бюджета за следващата година, защото не са нотифицирани от ЕК. По думите на Дянков въпросната процедура за нотификация е сложна и, като се има предвид опитът на други страни от ЕС, трудно би била одобрена.

Досега тези облекчения са били давани от държавата без нотификация от ЕК, допълни Дянков, но не стана ясно защо тази практика не може да продължи, след като няма забележка от страна на комисията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още