IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудовият и осигурителният стаж ще се доказват все по-трудно

Подготвят нов закон, който се съгласува с бизнеса и синдикатите и до 20 дни ще влезе в кабинета

10:50 | 23.11.10 г.
Трудовият и осигурителният стаж ще се доказват все по-трудно

Доказването на трудов и осигурителен стаж пред съда занапред ще става по-трудно. Това предвижда новият специален закон, който ще замести Указа за доказване на стажа в съда от 1961 г. Той вече се съгласува с бизнеса и синдикатите и до 20 дни ще влезе в кабинета, съобщи Dnes.bg.

Когато кандидат-пенсионерът няма нужните документи, той може да заведе в съда свидетели. Новото обаче е, че те трябва задължително да са колеги, работили заедно с ищеца, и то през същия период, за който се доказва стажът. Досега нямаше строго изискване и по делата се явяваха портиери, случайни познати или работили на същото място, но по съвсем друго време, обясниха от Националния осигурителен институт (НОИ).

Писмените доказателства, установяващи стажа, могат да бъдат трудова, осигурителна книжка, трудов договор, допълнителни споразумения, заповеди за допълнително възнаграждение.

С това ще се сложи край на ситуации, в които се представяха купони за стол, пропуск за предприятието и др., коментира Емил Мирославов, шеф на правната дирекция в социалното министерство. По тези дела държавата няма да събира такси. Съдебните разноски ще са за сметка на ищеца.

Новите правила ще важат за всички. Синдикатите подкрепят затягането на реда, но настояват за поправки в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) и в Кодекса на труда вместо за нов специален закон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още