IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Размерът на местните данъци и такси в София няма да се променя през 2011 г.

Променят се сроковете за внасяне на данъците, ще се плащат на две вноски, а не на четири, както беше преди

11:11 | 13.01.11 г.
Размерът на местните данъци и такси в София няма да се променя през 2011 г.

Размерът на местните данъци и такси в София през 2011 година няма да се променя, реши Столичният общински съвет, предаде БТА.

Променят се сроковете за внасяне на данъците, които след законова промяна вече ще се плащат на две вноски, а не на четири, както беше преди. Данък "сгради" и данъкът върху превозните средства могат да бъдат платени на две вноски до 30 юни и до 30 октомври, а плащането им до 30 април ще е с пет процента отстъпка.

Туристическата такса в София ще се събира само през януари и тя ще е съответно 60 стотинки за места за настаняване категория една звезда, 80 стотинки за категория две звезди и по един лев - за три, четири и пет звезди.

От февруари за всяка нощувка ще се дължи туристически данък. За категория една звезда той ще е 60 стотинки, за две звезди - 1,20 лева, за три звезди - 1,80 лв., за четири звезди - 2,40 лева, а за пет звезди - 3 лева.

Приемането на измененията в наредбата за местни данъци и такси предизвика дискусия сред съветниците.

Председателят на групата съветници от БСП Жельо Бойчев посочи, че разглеждането на доклада в началото на годината изключва възможността за промени в част от данъците, за определянето на които е даден краен срок - 31 декември на преходната година. Заместник-кметът Минко Герджиков обаче отговори, че разглеждането на новата наредба за местни данъци и такси не е в противоречие на закона.

Промените в наредбата за местни данъци и такси, предложени от общината, са продиктувани от промените в Закона за местни данъци и такси, посочи кметът на София Йорданка Фандъкова. „Ние не сме имали намерение да променяме местните данъци и такси“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още