IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пускат магистрала "Люлин" в посока Перник - София през март

Строителството на магистралата е завършено на 94%, показа проверка на Борисов и Плевнелиев

19:43 | 19.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Пускат магистрала "Люлин" в посока Перник - София през март

Автомагистрала „Люлин” е завършена на 94%, показа днешната проверка на строителството й, направена от премиера Бойко Борисов, министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и ръководителя на отдел "България" в Главна дирекция "Регионална политика" на ЕК Карстен Расмусен.

180 млн. евро са разплатените до момента средства по изграждането на обекта, съобщава Dnes.bg.

Оставащото за довършване, е свързано със сигурността на хората, които ще пътуват по трасето на инфраструктурния обект – маркировка, осветление на тунелите и отводняване. Ще бъдат сложени допълнително мрежи против свличания на земни маси на няколко участъка по швейцарска технология. Освен сигурността, искаме да имаме и максимално качество по магистрала „Люлин”, каза премиерът Бойко Борисов.

Очаква се магистралата да бъде пусната на 15 март в посока Перник – София, тъй като тя е по-натоварена. До тогава ще бъдат направени и пълни тестове на всички съоръжения по нея, каза Росен Плевнелиев. Движението в другата посока ще бъде пуснато през месец май.

През 2008 г. „Люлин” е смятана за критичен европейски проект и е давана за пример как не трябва да се управляват еврофондове. Днес това не е така, заяви министър Плевнелиев. Държавата показа, че може шест пъти по-бързо и много по-коректно и точно да работи с еврофондове, допълни той. „Вече не стои темата за строителството на магистралата в срок. Обещахме до края на годината по нея да се движат автомобили – изпълнихме го. Обещахме до 15 май обектът да бъде на 100% готов с всички документи – ще го изпълним”, увери той.

„Ние следим проекта оттогава много стриктно и сме убедени в категоричния ангажимент на правителството да го доведе до успешния му край. Преживяхме какво ли не през тези години, каквото можеше да се обърка – се беше объркало. Но важното е, че сега сме на успешния финал. Крайният резултат е важен – тази магистрала да бъде завършена на време, при който нито едно евро няма да бъде загубено в България. Това е много важно за нас. Ще разполагаме с магистрала, която е изключително качествена, и това ще осигури възможност на много хора да се движат от Перник до София и обратно. Това ще е полза и за всички, които пътуват по пътя за Гърция”, коментира Карстен Расмусен.

По думите му така трябва да се работи и по другите инфраструктурни обекти.

България ще поиска от Европейската инвестиционна банка и от Главна дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия допълнително специалисти за магистрала „Струма”, каза премиерът Бойко Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още