IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плащания над 15 хил. лв. ще се извършват само по банков път

На първо четене депутатите бяха одобрили сумата да е 5 хил. лева, но при второто гласуване парламентът прие трикратното й увеличаване

10:37 | 09.02.11 г. 3
Плащания над 15 хил. лв. ще се извършват само по банков път

Плащанията в размер над 15 хил. лева ще се извършват само чрез преводи или внасяне по платежна сметка. Това приеха депутатите на второ четене при гласуването на законопроекта за ограничаване на плащанията в брой, предаде БТА.

На първо четене депутатите бяха одобрили сумата да е 5 хил. лева, но при второто гласуване парламентът прие трикратното й увеличаване.

Разпоредбата за банковото плащане на суми в чуждестранна валута се прилага, като се вземе предвид тяхната левова равностойност. Ако тя е равна или надвишаваща 15 хил. лева, парите трябва да бъдат преведени по банков път. Равностойността в левове се определя по курса на БНБ в деня на плащането.

Законът за ограничаването на плащанията в брой не се прилага при изплащането на трудови възнаграждения по смисъла на Кодекса на труда. Разпоредбите му не важат още за теглене и внасяне на пари в брой от и в собствени платежни сметки, както и от и в сметки на недееспособни лица, съпрузи и роднини по права линия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 13 години
Ако трябва да се разплащаш по банков път, дефакто трябва да декларираш сумите си. Примерно НАП решава да те разследва за укриване на данъци, защото според товето счетоводство фирмата ти не е извършвала дейност тази година и изисква от банката справка за плащанията ти, няма как да имаш постъпления реално, а по документи да нямаш.15 хил. е доста висока сума и не засяга пряко населението, особено тази част от него, която работи в сивия сектор без договори или се осигурява на много по-ниска заплата от реалната, която получава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Безполезна мярка, защото проблемът не е в това - по банка или кеш - а дали въобще е документиран един приход? В сивата икономика не се плаща срещу касова бележка, а без никакъв документ.Ако някой наистина иска да разреши казуса, първо трябва да го назове. Лично аз бих използвал за обозначаването му най-често използваната фраза при недокументирани сделки: "Не може ли без ДДС и без фактура?".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 13 години
За да не пълня коментарите, ето един анализ по темата, на който му е интересно:http://economistbg.blogspot.com/2011/02/blog-post_07.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още