IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разширяват стандартите за храни, въвеждат ги в училище

В Българската агенция за безопасност на храните ще има дирекция за качеството

14:24 | 10.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Земеделският министър Мирослав Найденов организира прощъпулник за старта на БАБХ. <i><u>Снимка: БТА</u></i></p>

Земеделският министър Мирослав Найденов организира прощъпулник за старта на БАБХ. Снимка: БТА

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) ще разшири сега съществуващите национални и браншови стандарти за различните продукти, заяви днес при официалния старт на новата структура изпълнителният й директор д-р Йордан Войнов.

Един от приоритетите на агенцията ще е създаването на нов стандарт за хляба. Друг приоритет е въвеждането на стандартизираните храни в училищата и детските градини. За целта с наредби на здравното министерство шефовете на учебните заведения ще бъдат задължени да хранят децата с качествени храни.

„В момента търговете се печелят от този, който предложи най-ниска цена. Така храните са безопасни, но ние искаме и качество“, обясни Войнов.

„Постепенно ще заменяме кроасаните с плодове и зеленчуци, полуфабрикатите трябва да изчезнат от детската кухня, а мазнините ще бъдат намалени. Трябва да е ясно какво не бива да се яде в детските градини и какво е полезно“, обясни Найденов. Той допълни, че не е задължително например учениците да ядат само колбаси „Стара планина“, но все пак солетите например не са особено полезни за подрастващите.

Особено важен пост в новата агенция ще е главният секретар, който ще е ветеринарен инспектор №1 за България, стана ясно при представянето й. Този пост ще заеме д-р Дамян Илиев, досега заместник генерален директор в Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС). Както вече беше съобщено, заместниците на Войнов са д-р Венцеслава Тасева, д-р Тенчо Тенев и Антон Величков, а шеф на Центъра за оценка на риска е д-р Бойко Ликов.

В агенцията ще работят 3000 души, които досега бяха са разпръснати в НВМС, Националната служба за растителна защита, регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (дейността, свързана с контрола върху храните) др.

Земеделският министър Мирослав Найденов организира прощъпулник, като търкули пита по случай старта на БАБХ пред еврокомисаря по здравеопазването Джон Дали, който днес е на посещение в България.
„Скорошната криза с диоксина в Германия показа, че създаването на системи за наблюдение е оправдано“, коментира комисарят.

„Агенцията ще съсредоточи огромен властови ресурс и сигурно изкушенията ще бъдат големи. Един служител може да спре предприятия, магазини и търговски вериги“, допълни Найденов. Той е издействал служителите на БАБХ да са първа категория държавни служители, което им гарантира високи заплати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още