IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

111 хил. лв. от некоректни държавни служители събра НАП за месец и половина

Общо 832 чиновници в цялата страна са платили дълговете си под формата на глоби към различни институции

11:41 | 14.02.11 г.
111 хил. лв. от некоректни държавни служители събра НАП за месец и половина

Общо 111 хиляди лв. „забравени” глоби, данъци и задължителни осигурителни вноски платиха в НАП некоректни държавни служители, съобщиха от приходната агенция.

В края на миналата година агенцията започна кампания за уведомяване на министерства и ведомства, че техни служители дължат пари на хазната. Само за месец и половина от старта на акцията общо 832 чиновници в цялата страна са платили дълговете си под формата на глоби към различни институции като КАТ, РИОКОЗ, митници, съдилища, общини, както и задължения за данъци и осигуровки, дължими за минали периоди.

Анализите на НАП сочат, че най-многобройните задължения са от глоби към КАТ, но най-големите в абсолютна сума, са от данъчни и митнически ревизионни актове.

В края на миналата година НАП изпрати 346 съобщения до различните министерства и ведомства, с които уведоми ръководителите им, че техни служители имат непокрити задължения към държавата.

В някои случаи публичните изпълнители на НАП са гарантирали вземането на държавата със запор на заплати, банкови сметки и на автомобили. От НАП напомнят, че ако некоректните чиновници не предприемат никакви мерки, за да се издължат на хазната, може да се стигне и дори до продажба на имущество.

Инициативата на НАП за събиране на стари дългове от глоби стартира с проверка на задълженията на служителите в агенцията в началото на 2010 г. Тогава стана ясно, че около 400 данъчни не са си платили глобите към КАТ, както и задължения за данък сгради и такса смет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още