IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започват проверки за спазване на забраната за тютюнопушене

Контролните органи вече ще налагат санкции, които стигат до 10 хил. лв.

13:23 | 14.02.11 г.
Започват проверки за спазване на забраната за тютюнопушене

От днес до 18 март Министерството на здравеопазването (МЗ) започва тематични проверки в цялата страна за това как се спазва забраната за тютюнопушене на обществени места, съобщават от ведомството.

Инспекторите ще проверяват дали се спазват новите правила, които влязоха в сила в края на миналата година.

Според тях пушене в закрити обществени места се допуска само, ако има обособени помещения, които са изолирани с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати. Освен това тези места трябва да са по-малки от частите, в които не се пуши. В тях трябва да има и добра механична вентилация, отговаряща на всички технически изисквания.

На вратите им трябва да седят специални табели, които да показват, че помещения са за пушачи, както и че пребиваването на младежи до 18 години в тях е забранено. 

В заведенията за хранене и развлечения с площ по-малка от 50 кв. м. собственикът трябва да избере дали ще се пуши или не и да постави съответната табела на входната врата.

Обобщените данни от тематичната проверка ще бъдат готови до 25 март. Санкциите за нарушителите са: за едноличните търговци - от 300 до 1500 лв., за юридически лица от 500 до 10 000 лв. С глоба от 50 до 300 лв. се наказват физическите лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още