IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмислят три варианта за концесия на пристанище Варна

Предпочитанията са портът да бъде отдаден на концесия като цяло, като се отдели само терминалът за опасни товари

16:23 | 17.02.11 г.
Обмислят три варианта за концесия на пристанище Варна

За концесионирането на пристанище Варна има три варианта, посочи днес генералният директор на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" Георги Генчев по време на дискусия за бъдещето на порта, проведена в морския град. В дискусията са взели участие представители на държавната и местната власт и на морския бизнес.

Генчев отбелязва, че според повечето специалисти от бранша е по-добре портът да бъде отдаден на концесия като цяло, като се отдели само терминалът за опасни товари, а не да бъде „раздробяван".

До края на годината концесионният анализ за пристанище Варна може да бъде готов, каза още шефът на "Пристанищна инфраструктура", цитиран от БТА. Протоколът от днешната среща ще бъде представен в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, а сформираната вече работна група ще обсъди вариантите за концесия.

Генчев съобщи още, че през следващата седмица се очаква Министерският съвет да вземе решение дали България ще тегли втория заем от Японската банка за развитието на пристанища Варна и Бургас. По думите на Георги Генчев, има и вариант страната ни да се откаже от кредита или да поиска редуциране на сумата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още