IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на памука ще вдигне цената на дрехите в България с около 30%

Производителите на облекла са зависими и от цените на петрола

14:14 | 23.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Поскъпването на памука ще вдигне цената на дрехите в България с около 30%

Поскъпването на памука в световен мащаб ще оскъпи дрехите в България с около 30%. Това заяви пред Investor.bg председателят на Българския браншови съюз на трикотажната промишленост Стефко Колев. Той посочи, че още тази година потребителите ще усетят покачване на цените, но като цяло основното им повишение ще е следващата година.

Според анализ на БСК само 2% от произведените в България облекла са за вътрешния пазар и предприятията изнасят почти цялата си продукция. Така за българските потребители остава възможността да си купуват дрехи, произведени основно в Китай, Индия и Турция.

Многобройните шивашки фирми в България произвеждат облекла, но в страната вече почти не се правят платове. Според Колев от 70 – 80 такива предприятия в момента работят максимум 10 - 15, като са оцелели тези, които могат да вложат сериозни суми в модерна техника. Трикотажни платове се произвеждали само от 3 фирми.

„Повечето български предприятия бяха закрити заради невъзможност да подновят техниката, която днес е необходима, за да се правят хубави платове. Като цяло България няма държавна политика за развитие на текстила“, коментира Колев.

Това няма да попречи на вдигането на цените, защото в момента се наблюдава недостиг на суровината – реколтата от памук през 2010 г. беше много лоша, в Пакистан и Австралия имаше наводнения, а в същото време Китай изкупува огромни количества на зелено, коментира председателят на Българския браншови съюз на трикотажната промишленост.

Той допълни, че за дефицита на суровината допринася и растящото вътрешно потребление в Китай – доскоро потребителите там не са били особено претенциозни към облеклото, но сега много местни предприятия не искат да работят за експорт, тъй като имат вътрешен пазар с милиардно население.

Междувременно собственик на шивашка фирма от Югозападна България, която шие на ишлеме, заяви, че производителите в момента не се интересуват от цената на памука. "Получаваме материалите наготово", обясни мениджърът.

Друг фактор, който предсказва скок в цените на дрехите е, че освен цената на памука, се вдига и цената на полиестера. Той е евтина алтернатива на памука, тъй като той е петролен продукт и се влияе от повишаващите се цени на нефта, заяви Марияна Манолова, изпълнителен директор на Българската асоциация на  производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ). Според нея към момента категорично не могат да се правят прогнози с колко точно ще се повишат цените на дрехите на българския пазар.

От БАПИОТ прогнизират, че по етикетите на облеклото потребителите ще четат за все по-висок процент синтетични материи, включително и изкуствена коприна. Очаква се търсенето на различни заместители да нарасне.

„Българските производители на облекла са пряко зависими от тези процеси, тъй като работят главно с вносни материали и платове. Ние не произвеждаме нито петрол, нито памук“, коментира Манолова.

„Но тук има много свързани фактори, темата има и политически аспект“, допълва тя.

От БАПИОТ посочват, че в момента оррганизацията на европейската текстилна индустрия EURATEX е в процес на преговори с Индия, тъй като трябва да се изясни въпросът за експортните квоти за ЕС. Въпросът е поставен пред Индия и от Еврокомисията, която се опитва да убеди страната да оттегли ограниченията за износ на суров памук и памучни прежди, като преговорите ще приключат през пролетта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още