IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: България излиза стабилна от кризата

Финансовият министър посочи в лекция пред студенти в Харвард трите мерки в проекта за пакт за финансова стабилност

19:13 | 02.03.11 г. 24
Автор - снимка
Създател
Дянков: България излиза стабилна от кризата

България излиза стабилна от кризата, стои добре в регионален план и има добро бъдеще, каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на публична лекция във факултета по държавно управление "Джей Еф Кенеди" на Харвардския университет, предаде Dnes.bg.

По думите му стриктните правила за финансова стабилност не ограничават политиците, а ги дисциплинират.

"Необходими са ясни и законово подплатени принципи за спазване на фискална дисциплина, които да гарантират възстановяването на икономиката при излизане от кризата и да намаляват рисковете при бъдещи кризи. Когато в Европейския съюз започва да се води дебат за нуждата от по-стриктни общоевропейски правила, българското правителство излезе с идеята за пакт за финансова стабилност", посочи Дянков.

Той представи пред студентите трите мерки в проекта, които обхващат ограничаване на преразпределителната роля на държавата, гарантиране на балансирана бюджетна позиция и въвеждане на усложнен механизъм за промяна на преките данъци чрез квалифицирано парламентарно мнозинство.

"Един от уроците на кризата е, че когато общоевропейските правила не са залегнали и в националните законодателства, то няма гаранция, че ще бъдат спазвани", каза по време на лекцията си Симеон Дянков.

Министърът подчерта, че идеята е мерките от Пакта за финансова стабилност да залегнат в конституцията на страната.

Екипът на българското Министерство на финансите вече е започнало консултации с представените в парламента политически сили, включително опозиционните партии.

Вижте още

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 1 rate down comment 0
global_dj
преди 13 години
Абе умнико, стига си ми говорил на Вие! Нито съм политик, нито споря с тебе на политическа основа. Проблемът си е твой, престани да ми даваш съвети, не си ми никой, гледай си паничката и ще се чувстваш по-добре! А ако толкова мислиш, че разбираТЕ, влизайТЕ в политиката.... не мога да те разбера, странен човек си.... приключвам с теб, искрено се надявам никога да не се налага да споря пак с теб, че няма да усетят разликата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 3
mangalistan
преди 13 години
global_dj ,Аааа ясно да чакаме декември...:))) А второто пришествие да чакаме ли?И от небето сиайно да слезе любимия ви Бойко озарен от лъчите на истината и живота...:))))Вижте какво ще ви кажа...колко по бързо се разкарате от властта токлова по-малко глупости ще направите.Хранете прасето и не пипайте нищо щото се осрахте достатъчно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 1
global_dj
преди 13 години
Пич, нивото на фискалния резерв се мери на годишна основа. То така много лесно можете да спекулирате всичките! Това, което ми даваш е за месец Януари! ЯНУАРИ! Не ме прави на луд, за пореден път ти го казвам. Декемри 2011, живот и здраве погледни пак сметките! И си мрънкай, че имало резерв 20 милиарда ако щеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 3
mangalistan
преди 13 години
global_dj ,Приятно четене...http://***.minfin.bg/bg/statistics/12Как ще приключите тримесечието?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 2
коки
преди 13 години
От Ройтерс цитат от днешната статия озаглавена така,,Key political risks to watch in Bulgaria''....,,Political uncertainty is unlikely to affect the lev currency because it is pegged to the euro, but could increase the cost of insuring Bulgaria's sovereign debt and make it more expensive to borrow money.''http://***.reuters.com/article/2011/03/03/bulgaria-risks-idUSRISKBG20110303
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
global_dj
преди 13 години
А за Лимън Брадърс съм писал дисертация, така че моля те, не се излагай и не говори без да знаеш! Ще се изгубиш там вече, чак тук редовете няма да ми стигнат! Сравняваш грахово зърно, с боен самолет буквално казано! Разбирачите те... пфуу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 1
global_dj
преди 13 години
Ми аз така като гледам ти изобщо не разбираш от финанси!Първо, кажи ми как разбра , че фискалния резерв е 5.4 милиарда? Ти мен на луд ли ще ме правиш? Айде ако обичаш ти не ми давай акъл кое какво е! Фискалния резерв никога не е бил 8.2 милиарда! Ако става на въпрос ГЕРБ го завариха на 6 милиарда, а сега е 6.5 милиарда. Но не ги хваля, не ги и плюя на политическа основа. Просто имам достатъчно акъл, за да видя кой кога какво и как го прави, и за колко време? Много ми е интересно, платене БеСеПарче такова, ако БСП бяха на власт, дали вече нямаше да сме извън ЕС, с вдигнати данъци, орязани заплати и пенсии..?М? То се вижда кой говори глупости, и напада на посоки напразно! Много си ревнал нещо, защо така? Нещо си ми притеснен..?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 2
mangalistan
преди 13 години
creepazoid,Не съм фен на Орешарски...но обективната истина ме интересува.На Орешарски се падна да бъде финансов министър в най-тежкото време за световните финанси от юни 2008г до юли 2009г.Спомнете си какво стана след фалита на Лимън Брадърс...Спомняте ли си колко разтревожени бяха анализаторите в WSJ и FT.Появиха се статии за "черния лебед" ,други вещаеха край на системата с частичен резерв.Слава Богу прескочихме трапа...но питате ли се какво е да управляваш малка лодка в бурно море? Грешката на Дянков е ,че трябваше да подържа само 6 месеца политиката на Орешарски и БНБ в "количествените улеснения" които бяха скромни но за нашите мащаби бяха достатъчни.Дянков натисна спирачката на икономиката и сега целия фискален резерв няма да му стигне да излезем от стагфлацията.Що се касае до кражбите , практиката показва,че най се краде през първата година от мандата за да се разплатиш с тези които дават пари за изборите.Справка...вижте какво прави ГЕРБ...:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
creepazoid
преди 13 години
Май ти си платен *** щом пропускаш да обясниш как ОреЧарски раздаде на обръчите на предишното правителство 4 милиарда когато разбраха, че ще трябва да се разделят с властта. Има значителна разлика между бюджет, който не може да събере приходи поради криза и нарочно занижаване на приходната част на бюджета, за да бъде преразпределян тъй наречения излишък в полза на частни интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
Спящият бик
преди 13 години
През последните две години портфейлът ми на БФБ е реализирал ръст от 20,85% на година. Не е много, но не е и криза. От друга страна, бизнесът ми расте с 334% от началото на годината в сравнение със същия период на миналата година. Не бих могъл да го постигна, ако и при партнорите ми не вървеше. Затова имам надежда, че вече сме минали дъното и, макар и неуверено, поемаме нагоре. Дано е трайна тенденцията! Пожелавам го на всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още