IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спирането на 4-те ядрени блока на АЕЦ Козлодуй ни струва около 2 млрд. лв.

От ДП "Радиоактивни отпадъци" смятат за "съвсем уместно" да се подновят преговорите за финансови компенсации за извеждане от експлоатация на предсрочно спрените ядрени блокове

15:29 | 10.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p><i>Снимка: АЕЦ &bdquo;Козлодуй&ldquo; EАД</i></p>

Снимка: АЕЦ „Козлодуй“ EАД

Извеждането от експлоатация на всеки от спрените 4 ядрени блока на АЕЦ Козлодуй струва по предварителни данни между 200 млн. евро и 300 млн. евро, т.е. цялата сума е усреднено около 1 млрд. евро (2 млрд. лева), съобщи днес изпълнителният директор на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДП „РАО“) Дилян Петров.

Във връзка с въпроси на Investor.bg той обясни, че процесът по пълното извеждане от експлоатация на блоковете е дълъг и сложен и се предвижда да бъде максимум 30 години. При извеждането от експлоатация ще се ползват достигнатите към момента най-напреднали технологии, като се започне от демонтирането на нерадиоактивните части на реакторите, които могат да се продават.

Продължителността на периода за извеждане от експлоатация ще зависи и от финансирането на процеса, посочиха от ръководството на предприятието. Към момента наличните за целта средства във фонда на РАО са само 135 млн. лева, а във специализирания фонд за извеждане от експлоатация на спрените блокове – 1,05 млрд. лева. Средствата в този фонд се събират чрез отчисления от приходите на АЕЦ Козлодуй.

Очаква се в периода 2014-2016 г. Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) да ни преведе още 300 млн. евро, които бяха договорени с Европейската комисия (ЕК) целево за финансиране на сложния и скъп процес по пълното демонтиране на блокове.

От ръководството на ДП „РАО“ уточниха, че към момента към тях са прехвърлени (официално от октомври 2010 г.) спрените „1“ и „2“ блок на АЕЦ Козлодуй, а до края на годината това официално ще стане и с трети и четвърти блок. Те бяха спрени предсрочно като условие за присъединяването ни към ЕС, независимо че отговаряха на всички технически изисквания и стандарти за безупречна работа и безопасност.

Още тогава много експерти обърнаха внимание на големите финансови загуби за страната ни, както от намаления срок на производство на евтина електроенергия (пропуснати ползи), така и заради значителните средства, които трябва да се дадат за пълното прекратяване на работата на блоковете.

Сега за Investor.bg от държавното предприятие посочиха, че смятат за „съвсем уместно“ да се подновят преговорите за финансови компенсации за извеждане от експлоатация на предсрочно спрените ядрени блокове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още