IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

35 жизненоважни лекарства отново ще са достъпни в България от април

Основната причина за липсата на тези медикаменти в страната е липсата на търговски интерес от страна на фармацевтичните фирми

12:19 | 14.03.11 г.
35 жизненоважни лекарства отново ще са достъпни в България от април

Общо 35 вида жизненоважни лекарства за лечение на онкологични и хематологични заболявания, включително и при деца, които не се внасят у нас през последните пет години, отново ще бъдат достъпни за българските пациенти от април. Това обявиха от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Към тези лекарства спадат и продукти за епилепсия, отравяния, сърдечно-съдови и интензивни състояния.

Основната причина за липсата на тези медикаменти в страната е липсата на търговски интерес от страна на фармацевтичните фирми, заради малките количества, които са нужни за лечението на малък брой пациенти, посочи министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов. Той допълни, че по данни на националните консултанти у нас нуждите годишно от подобни медикаменти варират от 20-30 опаковки до 3-4 хиляди. Част от тези лекарства изобщо не са регистрирани, а други са разрешени за употреба у нас, но никой не ги доставя. Това кара пациентите от години сами да търсят начин да се снабдяват с медикаментите от други страни, посочи министърът.

Той отбеляза, че ще бъдат предприети и законодателни промени, за да се предотвратят подобни ситуации в бъдеще.

По думите на Константинов процесът е отворен и всеки производител може да участва в доставката. На сайта на министерството е публикувана покана към всички заинтересовани дистрибутори да се ангажират с доставката на лекарствата, които не са регистрирани у нас.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още