IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОТ: Изходът на България от кризата е възможен чрез инвестиции в иновации

Това се посочва в официално разпространен от Международната организация по труда преглед на българския пазар на труд

18:18 | 17.03.11 г.
МОТ: Изходът на България от кризата е възможен чрез инвестиции в иновации

Успехът на антикризисните мерки, договорени през март 2010 г., ще се определи от това дали социалният диалог в страната ще продължи да се развива успешно, се посочва в доклад на Международната организация на труда (МОТ) за българския пазар на труда.

На практика правителството не инициира съдържателни консултации със социалните партньори за това, как да се посрещне кризата и какви мерки да се предприемат по посока на възстановяване, се посочва в доклада.

Ако не се предприемат мерки за коригиране на финансовата база на пенсионната система, се очаква по-нататъшно разширяване на фискалната бездна, алармира Международната организация по труда. В документа се посочва още, че глобалната криза се е отразила на паричните преводи от работещите в чужбина българи, които възлизат на почти 7% от потреблението на домакинствата.

От организацията посочват още, че докато корекциите в заетостта са по-тежки за мъжете, тъй като кризата се отразява най-вече на секторите, където мъжете доминират, жените също са засегнати от ефекта на кризата върху равнището на работната заплата. Последните данни показват, че в България различията в заплащането на труда между двата пола не само се запазват, достигайки според оценките близо 16 процента през 2010 г., но и че положението може да се задълбочи още повече поради влиянието на кризата върху договарянето на работната заплата.

Според МОТ най-обещаващият начин за значително повишаване на производителността и международната конкурентоспособност на България е да се навлезе в секторите за експорт на високи технологии.

От съществено значение да се инвестира повече в обучение и образование, даже и по време на кризата. Като цяло системата на образованието следва да се адаптира към нуждите на базираната на знания икономика, да се модернизира и да се организира така, че да съответства на повечето съвременни критерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още