IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Другата седмица ще е ясно как да се намали цената на дизела

Държавата обмисля два варианта да свали цената, очакванията са за понижение с около 7 стотинки

12:20 | 19.03.11 г.
Дянков: Другата седмица ще е ясно как да се намали цената на дизела

До вторник ще има анализ как точно да стане намалението в цените на дизеловото гориво. Това обеща в ефира на Дарик радио вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Той поясни, че се обмислят два варианта - за отпадане на биокомпонента в дизеловото гориво или за намаляване на акциза му. Министърът поясни, че в дизела има биокомпонент, който го оскъпява и той или може да отпадне като цяло, което е възможно по европейски директиви, или по някакъв начин акцизът само върху тази част да се промени.

По думите на Дянков двата варианта са взаимно заменяеми, така че може да стане само единият, като засега фокусът е върху варианта, който е по-благоприятен - изобщо да отпадне за известен период от време биокомпонентът.

Той допълни, че тази мярка ще доведе до спад в цената според експертите в неговото министерство от порядъка на 7 стотинки на литър. „Предполагам, че ще намерим начин това да стане“, каза Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още