IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Според „сините“ втора АЕЦ не ни е необходима

"Защо е необходима на България централа, която ще произвежда ток за износ", попита Иван Костов

15:43 | 21.03.11 г. 12
Автор - снимка
Създател
Според „сините“ втора АЕЦ не ни е необходима

„Строителството на АЕЦ Белене ще бъде най-безотговорното решение в българската история“. Така коментира лидерът на СДС Мартин Димитров заявлението на министър-председателя, че ще строим АЕЦ Белене.

Това е скъпа площадка и попада в земетръсен район, каза още Мартин Димитров, цитиран от БТА.

"Няма да печелим от АЕЦ Белене. При нас ще остане само рискът и отработеното гориво, печалбите ще са само за руснаците", каза от своя страна лидерът на ДСБ Костов, съобщи Dnes.bg.

"Защо е необходима на България централа, която ще произвежда ток за износ", попита риторично Костов.

„Докато светът не се произнесе защо имаше аварирали централи, които породиха заплаха, да се вземе решение за строителство на АЕЦ у нас е предателство към интересите на българските граждани“, смята той. Според Костов, АЕЦ Белене би имала дълъг период на изплащане.

Според наши и международни експертни мнения обаче проектът за АЕЦ Белене е достатъчно обезопасен сеизмично и по всякакъв друг начин, а периодът на изплащане зависи от инвестицията, цената на тока и много други фактори, които предварително не могат да се определят точно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 4
IMRO
преди 13 години
Ако централата беше американска, Ваньо *** щеше разпалено да обяснява от сутрин до вечер колко ни е нужна и как без нея ще загинем. Партизанските прояви на българските политици в угода на или друга велика сила вече стават банални. Единствените въпроси, които следва да са от значение при строителството на една електроцентрала е доколко тя е безопасна и доколко тя е изгодна, всичко останало е политика. (И в тази връзка цена от 6,3 млрд евро е твърде висока и централата действително не трябва да се строи).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още