IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайчо Трайков: Започва изготвянето на критерии за стрес тестове за АЕЦ

Ще се проверяват основно системите за охлаждане на блоковете на АЕЦ, аварийната готовност, защитата от наводнения и сеизмична активност

19:07 | 21.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Трайчо Трайков: Започва изготвянето на критерии за стрес тестове за АЕЦ

До края на годината се очаква да бъдат изготвени критериите за проверка на ядрените мощности в Европа. Самите изпитания за устойчивост на европейските АЕЦ вероятно ще започнат следващата година. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в Брюксел след днешния извънреден Съвет на ЕС по енергетика, информираха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

По думите на Трайков, повечето страни са се обединили около тезата, че критериите трябва да бъдат внимателно разработени от експертите от различни страни-членки, и след като веднъж бъдат уточнени и съгласувани, да бъдат приложени задължително за всички. Според министър Трайков резултатите трябва да бъдат достатъчно публични и прозрачни, което отговаря на нашия интерес, заради високото ниво на безопасност на реакторите в АЕЦ Козлодуй.

През следващите седмици ще бъдат проведени интензивни консултации за изготвяне на критерии, каза Трайков. Проверките ще засегнат основно системите за охлаждане на блоковете на АЕЦ, видовете реактори, защитата от човешка грешка, аварийната готовност, възрастта на инсталациите, защитата от наводнения и сеизмична активност.

Всички европейски министри днес са се обединили около становището, че е добре към изпитанията да бъдат привлечени и страни извън ЕС, особено съседни държави.

Втората тема на днешната извънредна среща е било влиянието на ситуацията в Либия върху световните енергийни пазари, особено върху търговията с нефт и природен газ. На въпрос как ставащото в Либия може да повлияе в световен мащаб на пазара на горива, Трайчо Трайков посочи, че има вероятност да се повтори моделът при предишни сходни случаи - цените да се повишават, докато продължават военните действия. Останалите страни от ОПЕК правят всичко възможно цената да не ескалира, защото това забавя икономическия растеж и консумацията на петрол, както и стимулира развитието на алтернативни технологии, добави министърът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още