IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК наложи над 3,2 млн. лв. санкция на Е.ОН България Продажби

Нарушението на дружеството е необоснован отказ за доставяне на електроенергия на фирма в Нови Пазар заради неизпълнени чужди задължения

16:42 | 23.03.11 г. 1
КЗК наложи над 3,2 млн. лв. санкция на Е.ОН България Продажби

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкционира "Е.ОН България Продажби", гр. Варна, за злоупотреба с господстващо положение, съобщиха от комисията.

Комисията е установила, че дружеството е извършило нарушение на Закона за защита на конкуренцията, състоящо се в необоснован отказ за доставяне на електрическа енергия в имот на „Готар Инвестмънт” ООД в гр. Нови Пазар в периода 11.09.2008 г. – 29.11.2009 г. заради неизпълнени чужди задължения за плащане цената на потребена електрическа енергия от предишен собственик на имота.

Комисията наложи на дружеството имуществена санкция от 3 204 225 лева. Санкцията представлява процент от нетните приходи на дружеството от продажба на електроенергия за 2009 г.

„Е.ОН България Продажби” АД обосновава своя отказ за доставка на електроенергия с неизпълнени стари задължения за плащане цената на консумираната електрическа енергия от предишен собственик на имота, който не е прекратил по надлежния ред отношенията си с енергийното предприятие.

Разследването на КЗК е установило, че задълженията за плащане цената на потребената електрическа енергия в имота започват да се трупат от началото на 2005 г. от собственика по това време - „Китка стил” ООД. За период по-кратък от две години са натрупани близо 30 хил. лв. неплатени задължения на „Китка стил” ООД. През цялото това време „Е.ОН България Продажби” АД („Електроразпределение Варна” EАД) не предприема каквито и да било действия за предотвратяване по-нататъшно увеличение на просрочваните към него задължения или събиране на неплатените суми. Впоследствие „Е.ОН България Продажби” АД продължава да бездейства по отношение на своите вземания, като този период от време достига до три години.

В продължение на повече от една година – от 11.09.2008 г. до 29.11.2009 г. „Е.ОН България Продажби” АД, възползвайки се от господстващата си позиция на съответния пазар, напълно блокира дейността на „Готар Инвестмънт” ООД в придобития имот. В рамките на този период правилата на ЗЗК са без значение за ответника, както без значение са и загубите, които то причинява на зависимото от него предприятие, лишавайки го от електрическа енергия, аргументират се от комисията.

Нарушението не е изолиран случай в практиката на „Е.ОН България Продажби” АД, посочват още от КЗК.

Е.ОН България Продажби АД е част от групата на Е.ОН България. Дружеството е създадено през 2005 г. и притежава лиценз за снабдяване с електрическа енергия на клиенти на регулиран пазар. Основни акционери в Е.ОН България Продажби АД са Е.ОН България ЕАД (59%), Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (33%), Европейска банка за възстановяване и развитие (8%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Е.ОН са странна компания - първо спят, после ... Иначе, "да си търсят правата" много ги бива. "Търсят" но, от кого? Да не би новият собственик да е свързано със стария физическо лице? Дори и така да е, ако това не е самият стар собственик, струва ми се, три милиона са малко и трябва да бъдат съдени и за пропуснати ползи и натрупани загуби...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още