IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото богатство на населението достига 39,7 млрд. лв. в края на 2010 г.

Богатството ще расте по-бавно през следващите няколко тримесечия, прогнозират от Industry Watch

17:46 | 23.03.11 г. 1
Финансовото богатство на населението достига 39,7 млрд. лв. в края на 2010 г.

Повишаването на цените, особено на храните и другите стоки от първа необходимост, ограничава възможностите на българите да спестяват. Ако отчетем намаляването на покупателната способност на парите, се оказва, че растежът на финансовото богатство, измерено в стоки и услуги, се забавя значително през втората половина на 2010 г. - до 6% спрямо година по-рано. В номинални левове финансовото богатство на населението достига 39,7 млрд. лв. в края на 2010 г., пише в доклад на изследователската компания Industry Watch.

Нарастването на финансовите активи се дължи основно на покачването на частните пенсионни спестявания и на увеличението на банковите депозити с 3 млрд. лв. през 2010 г., от които 1,2 млрд. лева са доход от лихви за годината.

Богатството ще расте по-бавно през следващите няколко тримесечия, както заради слабия ръст на доходите и поскъпването на потребителската кошница, така и заради намаляващата доходност на най-големия актив на населението - банковите депозити, пише в доклада.

Българите реагират бързо на промените в икономическите условия, пренасочвайки се от краткосрочни към дългосрочни депозити, които носят по-високи лихви. За да съхранят стойността на своите спестявания, част от домакинствата избират по-рискови инструменти като инвестиции в акции и взаимни фондове.

Покупателната способност на работната заплата, измерена в жилищна площ, нараства с над 90 на сто спрямо третото тримесечие на 2008 г., когато беше пикът на жилищните цени. Паралелно с това ипотечното кредитиране продължава да расте с 3 на сто годишно, което стимулира естественото разширяване на пазара.

Затвърждават се впечатленията, че има отдръпване на спекулативен капитал от местния пазар на имоти, както поради пресъхване на входящите капиталови потоци, така и поради насочване на интереса на населението към други форми на спестяване, за което свидетелства и бързият растеж на банковите депозити.

Съществува риск от известно увеличаване на разпродажбите на имоти на вторичния пазар във връзка с преструктурирането на кредитните портфейли, което би могло да окаже допълнителен натиск върху цените на жилищата в средносрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
SEBULBA
преди 13 години
Колкото и да затяга колана, България губи от поевтиняването на долара и еврото. Докато ние пестяхме, навън обезценяваха стойността на заделеното от нас. Печатницата за долари, евро, лири, а вече и йени се върти с пълна сила. Повишаването на цените на суровини, енергия и стоки в световен мащаб не е временно явление или спекулация , а съвсем закономерен и логичен процес. Световната икономическа криза влиза в своя финален етап, когато някой трябва да плати сметката за хвърления спасителен пояс, и този някой както винаги е средната класа, чрез обезценяване на техните спестявания, пенсии и отчасти на доходи. И също така, както винаги, докато развитите икономики плащат собсвените си сметки, то България заради валутния борд и мъдрата политика на правителството, ще плаща чужди. Така ще бъде, по-добре да свикваме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още