IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Участието на България в ембаргото на Либия ще струва 1,5 млн. лв. месечно

Изпращат фрегатата "Дръзки" в района на операцията, блокадата е икономическа, няма да се влиза в преки бойни действия

12:33 | 29.03.11 г. 5
Участието на България в ембаргото на Либия ще струва 1,5 млн. лв. месечно

Изпращането на фрегатата "Дръзки" за участие в района на операцията по налагане на оръжейно ембарго срещу Либия по разчети на военното ведомство ориентировъчно ще струва 1,5 милиона лева за един месец. Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов.

По думите на Ангелов военният бюджет се преструктурира и няма да се искат допълнителни средства от централния бюджет. Парите ще дойдат от резерви за такива непредвидени операции, каза министърът.

Решението на Министерския съвет по принцип ще бъде за участие до три месеца, но това не означава, че фрегатата ще участва три месеца. Министърът уточни, че след едномесечно участие на кораби в "Актив индевър" в Средиземно море се извършва ротация от други кораби. В момента Турция участва в ембаргото над Либия със седем кораба и нашата фрегата може да замени някой от тези кораби, посочи Ангелов.

Утре Министерският съвет ще вземе решение за подготовка и изпращане на фрегатата "Дръзки". Единствено военните експерти обаче могат да кажат кога ще има пълна готовност. Фрегатата ще бъде изпратена само при условие, че тя е напълно готова за участие в мисията.

Ангелов е поставил задача "Дръзки" да бъде готова най-рано на 15 април. Той обаче уточни, че фрегатата поддържа готовност от 180 дни, ако става въпрос за участие в операции на НАТО. Министърът на отбраната припомни, че корабът вече е участвал в операцията на НАТО в Средиземно море "Актив индевър", както и във временната операция за блокада на Ливан.

Рискът се оценява като нисък - все пак това е икономическа блокада и те няма да влизат в преки бойни действия, с изключение на евентуална самоотбрана, каза още министърът на отбраната. Затова на борда на фрегатата ще има и специални морски части - т.нар. тюлени, както и военни полицаи и екипировка за проверка на товара на кораби, а така също и двама преводачи, единият от които от арабски. Екипажът на "Дръзки" ще бъде до 160 човека.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
tenero
преди 13 години
Марков, ВМС на България нямат загубена битка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
bgg_red
преди 13 години
markov и кои смяташ би могъл да ни нападне :)Та какъв интерес можем да бъдем за които и било :D:D:D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
markov
преди 13 години
JТо туи че целия ни приличен флот е от един кораб е печално, щото другите корита сигурно ще потънат по пътя.Ама още по печално ми се струва това че не бил готов и ща станел към 15 април, добре де военните не трябва ли да са винаги готови???Представете си някои ни напада по море и от нашия флот излизат в контраатака с комюнике:В моменат не све готови за боини деиствия, корааб не е зареден с горива и храна, няма боеприпаси, екипажа е в отпуск, капитана не си е оправил жената....ако обичате върнете се след 15 дни тогава ще се бием....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 13 години
Цялата ни работа е втасала, че отиваме и в Либия с целия си флот :)Смях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 13 години
Много ще е интересно да се разбере дали Словения-най-богатата от източноевропейските страни, се е включила поне с нещо, колкото и да е минимално , в тази война?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още