IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели искат вето върху промените в Закона за управление на отпадъците

Измененията застрашават дейността на огромен брой фирми, твърди бизнесът

12:23 | 08.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Работодатели искат вето върху промените в Закона за управление на отпадъците

Президентът Георги Първанов да наложи вето върху приетите на 30 март изменения в Закона за управление на отпадъците. Това поискаха Българската стопанска камара (БСК), Българска асоциация по рециклиране (БАР), Българска асоциация на металургичната индустрия (БАМИ), Българска браншова камара „Феникс ресурс” и Синдикална федерация „Металици” към КНСБ, съобщиха от БСК.

Промените в закона имат за цел да се спрат многобройните кражби на кабели и жп релси. Затова се предвижда физически лица да не могат да изкупуват такива рискови отпадъци. Дейностите с отпадъци от метали ще се извършват само на площадки на територии, определени с общи устройствени планове (ОУП).

Работодателските организации обаче изтъкват, че промените застрашават дейността на огромен брой фирми и могат да доведат до намаляване на работните места и цялостно влошаване на състоянието на цели сектори на икономиката.

По данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройството едва в 33% от населените места у нас има приети и действащи ОУП, което означава, че две трети от територията на страната ще остане необхваната от дейности за събиране и третиране на отпадъци с последващо рециклиране.

С приетата промяна страната ни ще бъде поставена и пред невъзможност да изпълнява преките си ангажименти като член на ЕС, заложени в националното законодателство и в Европейската рамкова директива за отпадъците, а това може да доведе до съответните европейски санкции за България. Друг немаловажен ефект от новата мярка е, че ще бъде засегнато ресурсното осигуряване на металургичната индустрия, която е основен износител и е с положително външнотърговско салдо от около 2 млрд. лв., посочва бизнесът.

Според работодателските организации очакваното затваряне на вече изградени площадки ще забави и оскъпи транспортирането и усвояването на металните отпадъци.

А срещу кражбите бизнесът предлага други мерки - завишаване на контрола и въвеждане на строги санкции към нарушителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mango
преди 13 години
Или тази статия не е завършена или обслужва някого...Малко данни за размисъл:1.При кражба на кабели през миналата година са нанесени преки щети за над 7 милиона !!! Това е само за София, само на една фирма.2.Кражбите стават въпреки полицейските мерки....3.Големите финансови интереси подхранват корупцията на всички нива в държавата ни.4.Знаете ли за колко милиона е изнесената мед миналата година във вид на суровина ? А колко сме платили за внос на нови кабели? 5.Загубата която тази организирана "дейност" нанася на държавата е съизмерима с тази от точене на ДДС. И ББ няма да може да се оправи с тази мафия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още