IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвиждат общините да управляват концесиите на минерални води

Законопроектът е приет на първо четене от парламента

12:03 | 13.04.11 г.
Предвиждат общините да управляват концесиите на минерални води

С допълнение в Закона за концесиите се регламентира правото на общините да отдават на концесия предоставените им за управление минерални води - изключителна държавна собственост.

Законопроектът, внесен от Любен Татарски (ГЕРБ), беше приет днес на първо четене от парламента.

В момента общинските съвети имат правото да определят начина, по който да се използват предоставените им минерални води, включително и правото да определят дали за съответното находище да бъде издадено разрешително за водовземане, или да бъде предоставена концесия за добив на минерална вода.

Независимо от изричната разпоредба в Закона за водите обаче, до общините е изпратено "методическо указание", според което те не могат да дават на концесия предоставените им минерални води - изключителна държавна собственост, поради липсата на подобна разпоредба в Закона за концесиите.

Според вносителя, без възможността за предоставяне на концесии от общините, промените в Закона за водите в значителна степен биха се обезсмислили, а общините не биха имали интерес от възможността да управляват предоставените им минерални води.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още