IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакваме еврофинансиране за магистрала „Хемус“ и 4 скоростни пътя

По предварителни изчисления строителството на тези пътища ще струва общо около 2,5 млрд. евро

12:37 | 14.04.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
Очакваме еврофинансиране за магистрала „Хемус“ и 4 скоростни пътя

България договори с Европейската комисия (ЕК) магистрала „Хемус“ и четири скоростни пътя: Русе-Шумен, Варна-Дуранкулак, Пловдив-Асеновград-Рудозем и „Рила“ (Дупница-Ихтиман) да бъдат финансирани с европейски средства. Това съобщи пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев в присъствието на премиера Бойко Борисов.

Скоростният път представлява път с две ленти във всяка от посоките. По всяка вероятност строителството на тези пътища ще се финансира през следващия програмен период (2013-2020 г.) от Кохезионния фонд на ЕС по оперативна програма (ОП) „Транспорт“.

Плевнелиев посочи, че засега решението е взето на техническо ниво и посочените пътни проекти са включени в актуализираната трансевропейска транспортна мрежа след преговори на ЕК с 27-те страни членки на ЕС. Предстои до 30 юни ЕК да изготви окончателното си решение кои магистрали и скоростни пътища ще бъдат включени за финансиране за следващия програмен период. Политическото решение ще се вземе по-късно от Европейския съвет.

Министър Плевнелиев каза, че на данъкоплатците ще бъдат спестени около 2 милиарда евро, тъй като по предварителни изчисления строителството на „Хемус“ и скоростните пътища струва общо около 2,5 милиарда евро, а европейското финансиране се очаква да е 80% от стойността на проектите.Очаква се скоро да започне изготвянето на самите проекти на пътищата, а по-късно и на апликационните форми.

Премиерът Борисов отбеляза, че строителството на тези пътища е важно, както за бизнеса, така и за населението, защото ще спре обезлюдяването на райони от Северна България и ще привлече инвестиции.

Във връзка с журналистически въпрос министър Плевнелиев коментира, че се предвижда другата седмица да бъдат взети проби на място от строителните материали на магистрала „Тракия“ в присъствието на експерти, политици и журналисти. Пробите ще бъдат дадени за изследване в независими лаборатории, а резултатите ще бъдат готови три седмици по-късно. Проверката е във връзка с огладени наскоро съмнения на опозицията за качеството на строителните материали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
koqn
преди 13 години
Пловдив-Асеновград-Рудозем ще подпомогне целия район южни Родопи, ще засили и трафика от и към новото ГКПП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
Isumu
преди 13 години
Пловдив-Асеновград-Рудозем ще бъде най-вече скоростен път... в планината. Най-вероятно от посочените 2,5 млрд. евро поне 1 ще отиде само за неговото строителство! И тук идва въпросът: "Къде е смисъла????", след като единствената дестинация очакваща известен трафик е Пампорово и то само през зимния сезон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Eon
преди 13 години
Пожелавам всичко да мине по план и да не се краде. Дано и ние имаме хубави пътища най-накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
bigiadri
преди 13 години
И аз съм му фен! Абсолютен професионалист, а по всичко друго личи и съвсем нормален и готин човек! Дано се изпълни това ,което иска това правителство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
SEBULBA
преди 13 години
ПЛЕВНЕЛИЕВ кърти !!! Най-добрия министър в този кабинет и най-добрия министър на това министерство откакто съществува !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
mpy_yordanov
преди 13 години
Пътят Риля ще минава през Самоков. Дали Боровец-София ще е по-бързо през Ихтиман (все магистрали) или през язовир Искър?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
global_dj
преди 13 години
Браво :) Нека и ние да имаме хубави пътища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още