IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С близо 14% са се увеличили даренията от фондации за 2010 г.

Финансовите дарения, направени от компании, бележат спад с 2,67%, а нефинансовите дарения са се покачили с 6,6%

13:49 | 14.04.11 г.
С близо 14% са се увеличили даренията от фондации за 2010 г.

С близо 14 на сто са се увеличили даренията от фондациите за 2010 г. в сравнение с предходната година, съобщи на пресконференция днес Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум, цитирана от БТА. Роля за развитието на благотворителността има активната дейност на фондация „Америка за България”, която през 2010 г. е одобрила 105 проекта на обща стойност над 30 млн. лева, отбеляза Величкова.

Финансовите дарения, направени от компании през 2010 г., бележат спад с 2,67% в сравнение с 2009 г., а нефинансовите дарения са се покачили с 6,6%, съобщи Величкова.

През изминалата година все повече компании търсят алтернативни подходи за подкрепа на каузи и залагат на партньорства с граждански организации и медии в реализирането на проекти, както и предоставят собствени ресурси експертиза и доброволчески труд на служителите в подкрепа на дадена кауза.

4 млн. лв. са дарени от граждани чрез sms и обаждания, което е 7% от всички дарения през 2010 г.

Най-много средства, под формата на пари, стоки и услуги, са инвестирани в социалната сфера - институции за деца, развитието на самите деца, хора в неравностойно положение, социално слаби и др. На второ място са даренията за образование - стипендии, образователни курсове, изграждане на образователна инфраструктура, средства за обучение.

Следват средствата, отделяни за здравеопазване, предимно за лечение на деца и хора със здравословни проблеми, както и за закупуване на лекарска и медицинска апаратура. На четвърто място са даренията за култура и изкуство, следвани от помощта за гражданското общество, екологията и спорта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още