IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с емисии на парникови газове ще се възобнови официално на 2 май

Операторите с право на търговия са около 150

14:57 | 14.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Търговията с емисии на парникови газове ще се възобнови официално на 2 май

Търговията с емисии на парникови газове би трябвало официално да започне отново на 2 май, заяви Ваня Григорова, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) на семинар за биоразнообразието, съобщи БТА.

По процедура търговията трябва да започне на 1 май, но тогава е почивен ден. Операторите с право на търговия са около 150.

По думите на Григорова в момента за първи път се прави проверка на верифицираните доклади за емисиите на операторите, участващи в схемата за търговия с парникови газове. Водят се и разговори с верификационните органи, на които за преработка се връщат някои от докладите. Процедурата трябва да приключи до 29 април, с което операторите ще имат потвърдени квоти и ще бъде ясно кои от тях имат да връщат и кои ще трябва да купят квоти.

Имахме препоръка от проверяващия екип от Брюксел не само да приемаме верифицираните доклади, но и да ги проверяваме, въпреки че верифициращите органи са международно признати, каза Григорова. Според нея подобни правомощия на ИАОС дават и променените в края на 2010 г. наредби, свързани с търговията с емисии.

Правото на България за участие в международната въглеродна търговия бе прекратено на 28 юни 2010 г. след констатация на компетентните международни институции за зле работеща Национална система за инвентаризация на парникови газове в периода преди 2009 г. През февруари 2011 г. стана ясно, че България си възстановява акредитацията по Протокола от Киото за търговия с емисии на парникови газове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още