IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зимните ни курорти се преориентират към балканските пазари

Приходите от международен туризъм у нас бележат ръст от едва 2,3% през изминалия зимен сезон

13:04 | 18.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Зимните ни курорти се преориентират към балканските пазари

Най-големите ни зимни курорти - Банско, Боровец и Пампорово, се преориентират към балканските туристи заради спада на иначе традиционно силния у нас британски пазар.

Това стана ясно на кръглата маса за резултатите от изминалия зимен сезон, организирана от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

По последни данни на Националния статистически институт (НСИ) малко над 710 хиляди чужди туристи са посетили България през последния зимен сезон, което е ръст от 4,8%. Приходите от международен туризъм обаче бележат по-малък ръст – 2,3% и са в размер на 203,9 милиона лева. Най-голямото увеличение е при туристите от Румъния (30,7%) и Сърбия (28,1%).

Според актуалните данни 70% от българските туристи са предпочели през зимния сезон да почиват в България. Най-висока натовареност е имало в Боровец (69%), хотелите в Банско регистрират натовареност от 41%, а тези в Пампорово - 31%. За сметка на това в Пампорово туристите са оставали най-дълго - средностатистически по 7,6 дни, а в Боровец едва по 4 дни.

На проведения форум бизнесът поиска от държавата повече внимание към сектора. „Апелирам за целенасочена рекламна кампания“, каза председателят на Съвета на директорите на „Бороспорт“ Недялка Сандалска.

Според нея националната реклама в момента е самоцелна. Семейните почивки, които са основни за всички български зимни курорти, се избират предимно от жени, а телевизионните канали, по които се излъчват българските туристически клипове, са гледаеми от друг потенциален клиент, който предпочита бизнес пътувания, поясни още Сандалска.

„Визовият режим за руския пазар е самоубийство за туризма ни“, заяви и изпълнителният директор на „Пампорово“ АД Мариан Беляков. От 1 февруари Турция, а от началото на април и Хърватия, са въвели безвизови режими за руските туристи и така „крадат“ потенциални български клиенти“, допълни още той.

Допълнителна трудност представлява и въведеният визов център в Русия, от предходното правителство, който оскъпява визите за руснаци до 35 евро за ЕС.

Визите за турски туристи също са проблем за зимните ни курорти. През тази зима се е стигнало и до куриозни случаи, при които баща и едно от децата на четиричленно семейство получават виза, а майката и другото дете получават отказ. Цялото семейство отказва почивката си в наш зимен курорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още