IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: Новият закон за ВЕИ ще осигури предвидимост на пазара

Някои инвестиции, например в големи фотоволтаични паркове, ще станат по-малко атрактивни, предупреди министърът

10:57 | 30.04.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Трайков: Новият закон за ВЕИ ще осигури предвидимост на пазара

Новият закон за възобновяемите енергийни източници осигурява предвидимост на инвестициите в тази сфера. Това каза на среща с посланици от страните на ЕС министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от пресцентъра на икономическото министерство.

Някои инвестиции, например в големи фотоволтаични паркове, ще станат по-малко атрактивни, но произведената от тях електроенергия в момента е с най-скъпата цена, посочи Трайков.

Той акцентира върху предимствата, които осигурява новият закон за проекти с използване на биомаса.

Министър Трайков открои пред посланиците от ЕС сключения наскоро между министерството на икономиката и ЕБВР договор за енергийна ефективност. Според документа българският бизнес може да получи до 350 млн. евро в подкрепа на мерки за енергийна ефективност и енергийно спестяване в индустрията.

На срещата е обсъден и напредъкът при изграждането на междусистемните газови връзки със съседните държави. Връзките с Гърция и Румъния са приоритет в тази област, отбеляза министър Трайков и допълни, че с Гърция вече е създадена обща компания между БЕХ и IGI Poseidon.

Българският и румънският оператор вече изграждат своите трасета за връзката със северната ни съседка.

Водещ критерий по отношение на проекта АЕЦ Белене е сигурността и България няма да прави компромис с това, каза министър Трайков. Той допълни, че проучването на консултанта HSBC ще даде възможност обществото да изгради своята оценка, а финалното решение да бъде взето въз основа на обективни данни.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
А...защо вярвате, че капиталовите разходи ТРЯБВА да са високи, ако са дългосрочни? Критично съм настроен към Боко но, да си призная, ако ще целим устойчивост, мобилност и изгода от инвестициите, редно е да ги търсим именно такива: Дългосрочни, евтини и в сфери с висока принадена стойност. Такива смятам образованието и науката, а не простото купуване и накачулване на лъскави джаджи само, щото някъде уж били върхът. Не винаги това, което е добре за едни, е добре за всички. Време е да го разберем и приемем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Кънчо
преди 13 години
Предвидимост на инвестициите се състои от това, че ще са предвидимо ниски, така са скалъпъли закона в последния момент по нареждане на Боко. Също така може да се предвиди, че в тази станала бананова република никой сериозен енергиен инвеститор няма да дойде. Нито за ВЕИ, нито за Белене. Дългосрочни, капиталоемки инвестиции изискват стабилни институции, така както и не-мутрешки лидери. Улсовията просто липсват в Р.Б.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още